I Børnehuset Stavlundvej i Tårnby er køkkenmedhjælper Yvonne Herold de senere år blevet mere og mere bevidst om at servere mad for børnene, som også tager hensyn til klimaet.
”Børnene får kartofler i stedet for ris, vi spiser rodfrugter efter årstiderne, og her om vinteren får de ikke vindruer. Så jeg er begyndt at tænke mere over det,” siger Yvonne Herold.
Et af de nye kostråd lyder, at man skal skære ned for kødet, og det har de også gjort i Børnehuset Stavlundvej. Når børnene får kød, tænker Yvonne over, hvilken slags hun serverer.
”Vi bruger meget mindre kød, og når jeg bruger kød, er det mere kylling end oksekød. Det er jo ikke sådan, at børnene ikke må frikadeller, men den frikadelle kunne jo lige så godt være lavet af hakket kyllingekød,” siger Yvonne.
AMU-kursus i bæredygtig mad
Faktisk havde Yvonne sammen med kollega arrangeret, at al køkkenpersonalet i hele Tårnby Kommune skulle have været på et AMU-kursus i bæredygtig og klimavenlig mad i foråret. Men på grund af corona blev kurset aflyst.
”Jeg ville rigtig gerne have været på det kursus for at lære noget mere grundlæggende, for det er stadig nyt for os. Og der er stadig ting, jeg er i tvivl om. For eksempel med tomater. Skal man købe danske tomater i drivhus, eller skal man købe tomater fra Spanien, der er friland?” siger Yvonne, som håber, at hun og kollegerne kan blive klogere, når kurset engang, når landet åbner mere igen, kan blive afholdt.
FOA: Godt at få klima på dagsordenen
Hos FOA hilser formand for Kost- og Servicesektoren Pia Heidi Nielsen de nye klimakostråd hjerteligt velkommen. De bliver et nyt arbejdsredskab for mange FOA-medlemmer, fordi landets offentlige køkkener arbejder ud fra Fødevarestyrelsens anbefalinger. Men i mange køkkener har man allerede arbejdet med klimahensyn længe, fortæller sektorformanden.
”I vores sektor og hos FOA fylder klimaet meget, og mange steder er man allerede godt i gang med at implementere mere klimavenlig mad, undgå madspild og spise sæsonens råvarer,” siger Pia Heidi Nielsen.
”Men ved at det nu officielt bliver meldt ud, kommer der mere fokus på det. Det hilser vi meget velkomment,” siger formanden, som selv har siddet med i en innovationsgruppe, der har drøftet de nye kostråd.