Annonce

Tema: Coronavirus

Undtagelsestilstand i Region H: 200 ekstra sengepladser kræver ekstra bemanding


Region Hovedstaden er så presset af indlagte covid-patienter, at man opruster med 200 intensivpladser. Det betyder også, at sundhedsmedarbejdere bliver bedt om at aflyse julen og i stedet gå på arbejde. Samtidig sætter antallet af smittede på plejehjem trist rekord.

Annonce

Mange sundhedspersonaler er allerede blevet bedt om at arbejde på deres fridage, men der er behov for at endnu flere møder på arbejde hen over jul og nytår for at klare covid-presset på hospitalerne i Region Hovedstaden.  Tobias Stidsen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Region H er ved at forberede sig på den værst tænkelige situation og opskalerer i første omgang med 200 sengepladser for at møde det støt stigende antal indlagte covidpatienter.

Sådan lød det på et pressemøde tirsdag, hvor regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen skitserede den akutte covid-situation i Danmarks største region. Her er man på kun tre uger gået fra 104 indlagte covid-patienter til 389, og hvor man de seneste dage har oplevet 20 til 40 nye indlæggelser om dagen. 

"Vi opskalerer med 200 sengepladser til isolationspatienter, og det kræver bemanding. Mange er allerede prikket, og vi forsøger at skaffe personale ad frivillighedens vej, men det er ikke muligt at få dækket hele behovet i forhold til den opgave, vi skal løse,” sagde Sophie Hæstorp Andersen og beklagede over for medarbejderne, at det var nødvendigt at kalde dem på arbejde, selv om de har fri. 

Mange er trætte

Ud over at oprette ekstra sengepladser har man for at lette på presset desuden bedt Region Syddanmark om hjælp, så for eksempel planlagte operationer kan blive flyttet og kræftpatienter kan blive bedt om at modtage deres behandling på et sygehus uden for Region H.  

På pressemødet fortalte Kristian Antonsen, der er vicedirektør ved Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler og leder af task force for isolationspatienter, at man ud over de 200 sengepladser allerede forbereder sig på at kunne etablere yderligere sengepladser, hvis det bliver nødvendigt. Især fordi der er tale om isolationspladser, vil det presse den samlede kapacitet hårdt. 

"Derfor har vi måttet forstærke bemanding og bedt sekretærer, social- og sundhedspersonale, portører, sygeplejersker og læger – ja, alle medarbejdergrupper er blevet opfordret til løsning af ekstra opgaver,” sagde han og udtrykte sin bekymring for sundhedspersonalet, der selv er udsat for smitte både på arbejde og i deres egne familier. 

"Ud over at det påvirker muligheden for at skabe robuste vagtberedskaber, så er mange af jer ved at være lidt trætte. Nogle bliver sat til nye opgaver. Men der er ikke nogen vej udenom,” sagde han. 

Fortjener en kæmpe tak

Allerede fra i morgen onsdag kan man i Region H modtage 450, og fra i overmorgen er man helt oppe på 560 patienter, fortalte lægefaglig koncerndirektør Dorthe Crüger, der indrømmede, at man ikke havde regnet med at stå i så akut en situation, men at man allerede er i gang med at øge beredskabsplanen med yderligere 100 pladser, hvis der bliver behov. 

"Vi klarer det. Det er et stort hospitalsvæsen, og det er imponerende som vores medarbejdere og vores ledere finder løsninger. Det er stærkt sundhedsvæsen som viser, hvad det kan i de her dage,” sagde Dorthe Crüger og rettede en kæmpe tak til medarbejderne.  

"Det er vigtigt, at vi alle gør en ekstra indsats. At alle jer, der får lov til at holde jul, sender alle dem, der ikke får lov til det, en kæmpe tak. Det fortjener de.” 

Sophie Hæstorp Andersen kaldte situationen en undtagelsestilstand, som Region H er klar til at håndtere, men kun fordi man indkalder ekstra bemanding allerede nu.

"Vi har medarbejdere, som arbejder hårdt og har gjort det i måneder. Der er fare for, at nogle af dem bliver udbrændte, andre bliver smittede. Det betyder, at kolleger løber rigtigt stærkt for at holde sammen på det hele," sagde hun og kom men en stor appel til befolkningen. 

"Drop aftalerne, og se så få som muligt.”

Forsinket effekt på indlæggelser 

Vicedirektør Kristian Antonsen understregede, at selv om smittetallet de seneste dage er faldet en smule – i hele Danmark var antallet nye smittede i dag på 2543 - så betyder det ikke, at presset på hospitalerne umiddelbart følger samme kurve.

 "Udfordringen her opstår med en vis forsinkelse, og derfor forventer vi, at vi har et stigende behov for sengepladser mellem jul og nytår. Vi forventer et stigende antal indlæggelser i de kommende dage og uger. ”

Kedelig rekord på plejehjem

Ikke kun hospitalerne er pressede. Det er også tilfældet på landets plejehjem. I denne uge er antallet smittede plejehjemsbeboere steget til 248, mens 48 smittede plejehjemsbeboere har mistet livet ifølge den nyeste opgørelse fra Statens Serums Institut. 

I begge tilfælde er det de højeste tal, siden coronakrisen begyndte for knap 10 måneder siden.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev