Annonce

Tema: Coronavirus

Udvalgsformand: Coronarengøring bør fortsætte i daginstitutioner 


Effekterne af coronarengøring i daginstitutionerne i Billund Kommune har været så positive, at man nu vil undersøge, hvad en fortsat øget rengøringsstandard koster. Også gerne efter corona, siger børneudvalgsformand. 

Annonce

Mindre sygdom er fulgt i kølvandet på en bedre rengøring i Billund Kommune. Men alle kommuner burde holde fast i en øget hygiejne og rengøring på de offentlige institutioner for de svages og de ældres skyld, mener Pia Heidi Nielsen, der er sektorformand for Kost- og Servicesektoren i FOA.   Tobias Stidsen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Mindre smitte, færre sygedage og bedre trivsel. Tilbagemeldingerne efter at coronavirus tvang Billund Kommune til at skærpe rengøringskravene i kommunens daginstitutioner og etablere rengøringskorps, har været så positive, at børneudvalget nu vil undersøge, hvad det koster at fastholde den nye standard.

”Der er aldrig noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Nu har vi erfaringerne, og så tager vi drøftelsen i udvalget,” siger børneudvalgsformand i Billund Kommune Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S). 

”Jeg forestiller mig, at vi som minimum under covid-19 fortsætter som nu, og jeg så gerne, at vi fortsætter ud over det også. Det er sund fornuft med en høj rengøringsstandard,” siger hun.

Læs også: Klumme: Corona viser, at rengøring er en alvorlig sag

Samfundsøkonomisk gevinst

Rengøringskorpset bestod under nedlukningen i foråret af 14 ekstra medarbejdere. I dag er syv medarbejdere ude på institutionerne, hvor de ud over at gøre rent morgen og aften også vasker gulv, tørrer kontaktflader af, rengør legetøj og gør toiletter og håndvaske rent midt på dagen. Og det er det niveau, Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup gerne ser, bliver fastholdt. 

”Børn og personale er mindre syge, det gælder både influenza, børnesår og andre sygdomme, som påvirker børns trivsel generelt. Jeg er overbevist om, at det i sidste ende giver en samfundsøkonomisk gevinst, at vi højner rengøringsstandarden, for syge børn smitter personalet og deres forældre, så de får flere sygedage,” siger hun.  

Derudover så hun gerne, at rengøringen blev hjemtaget permanent i kommunens eget rengøringskorps i stedet for som nu, hvor rengøringen er udliciteret. Det vil også bidrage til en højere standard, mener hun. 

”God hygiejne er fundament for et godt helbred, og jeg er overbevist om, at man trives bedst, hvis der ikke er beskidt. Jeg er mest overrasket over, at vi har fået så mange tilbagemeldinger fra forældrene, som sagtens kan se, at der er renere. Det giver ikke mening, at området i de senere år er blevet beskåret,” siger hun. 

Læs også: Coronarengøring: Dagplejere i Sønderborg arbejder gratis

Gælder alle kommuner

Og det er supervigtigt, at kommunerne holder fast i den dagsorden, som handler om rengøring og hygiejne, de nye hygiejnestandarder er kommet for at blive, siger Pia Heidi Nielsen, der er sektorformand for Kost- og Servicesektoren i FOA. 

”Alle institutioner, uanset hvor de ligger i landet, skal optimere og løfte den dagsorden for alles skyld,” siger Pia Heidi Nielsen.

”Når vi går ind og løfter hygiejnen og den hygiejniske rengøring, f.eks. ved at tørre kontaktfladerne af, så får vi fjernet bakterier og vira, og vi har set, at børnene har færre sygdomme som børnesår og influenza under corona,” siger hun og peger på, at kommunerne skal holde fast.

For på den måde beskytter vi også de syge, de sårbare og de ældre, understreger Pia Heidi Nielsen og nævner de samfundsøkonomiske gevinster, der er i at investere i folkesundheden.   

"Det forbedrer velfærden og sparer liv og sygedage. Men lige nu tyder det på, at kommunerne holder lidt igen, og når vi ser de næste års budgetter, ser vi desværre, at rengøring et af de områder, hvor nogle kommuner tænker besparelser. Det er forrykt i den her tid.” 

Læs også: Flere kommuner afviser aftale om dagplejernes coronarengøring

Rengøring halter

Netop rengøring presser medarbejderne i landets institutioner, viser en rundspørge, som fagforeningen BUPL har lavet, hvor mange svarer, at kommunerne har nedprioriteret området igen. Også Danmarks Lærerforening har tilkendegivet over for børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at det halter med coronarengøringen rundt omkring på skolerne i landet, hvorefter hun gav kommunerne en opsang. 

"Pengene til ekstra rengøring er bevilliget. De penge skal ud at arbejde på skoler og institutioner, fordi det er afgørende for at mindske smittespredningen, at der bliver gjort ordentligt rent. Det skal ske alle steder", sagde ministeren, der advarede om, at kommunerne snart ville modtage et brev.

Men i stedet for et brev til kommunerne, har hun sammen med Thomas Gyldal (S), formand for KL’s børne- og ungdomsudvalg og borgmester i Herlev Kommune, skrevet et brev til folkeskoler, dagbehandlingstilbud, specialskoler, SFO’er, klubtilbud og andre socialpædagogiske tilbud, hvor de sammen henstillede til et vedvarende stort fokus på rengøring og hygiejne og om at overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev