Annonce

indefrosne feriepenge, partnermodregning

Trods løfte: Indefrosne feriepenge modregnes midlertidigt i offentlige ydelser


Udbetalingen af dine indefrosne feriepenge kan mindske din ægtefælle eller samlevers offentlige ydelser. Pengene vil dog blive betalt tilbage senest næste sommer ifølge Udbetaling Danmark. 

Annonce

Selvom et politisk flertal lovede, at de indefrosne feriepenge ikke vil påvirke offentlige ydelser, så kan de ekstra penge og en rettelse af forskudsopgørelsen blandt andet mindske din ægtefælle eller samlevers førtidspension. Colourbox

Af Joachim Ploug Hansen
Journalist

Annonce

Tilbage i juni var det et bredt politisk flertal i Folketinget, der aftalte, at udbetalingen af tre ugers indefrosne feriepenge ikke skulle påvirke offentlige ydelser. Det kan det dog midlertidigt gøre alligevel.

Det skyldes den såkaldte partnermodregning, der blandt andet kan mindske folke- og førtidspensionen, hvis en ægtefælle eller samlever tjener over en vis grænse. Derudover kan partnermodregning også påvirke ældrechecken, varmetillæg og andre lavindkomstydelser. Efterlønnen bliver ikke påvirket, da der ikke er partnermodregninger for A-kasse-ydelser.

Da de indefrosne feriepenge beskattes som normal indtægt, anbefaler Skat at rette i sin forskudsopgørelse, så man undgår at betale restskat ved årsopgørelsen i marts. Problemet er dog, at hvis man ændrer i forskudsopgørelsen, kan ens ydelser blive påvirket. Og hvis ikke man ændrer i sin forskudsopgørelse, risikerer man at betale restskat til marts.

”Min anbefaling vil være, at man stadig ændrer i sin forskudsopgørelse, medmindre det er virkelig nødvendigt for nogle at have de ekstra penge nu. Det er oftest rarest for folk at have det korrekte pengebeløb i hånden nu frem for at skylde til restskatten i marts," siger administrerende direktør i PenSam, Torsten Fels.

Pengene kommer tilbage

I sidste ende vil pengene automatisk blive ført tilbage på borgeres konti. Det vil ske i juni 2021, oplyser Udbetaling Danmark til Jyllands-Posten. Derfor afviser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) også, at der er sket et løftebrud.

”Vi har aftalt, at ingen ydelser skal påvirkes. I den situation, at ens ægtefælle eller partners pension bliver påvirket, vil vedkommende få beløbet tilbage igen ved efterreguleringen. Det er der en ren teknisk årsag til,” lyder det i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Han henviser også til, at man allerede nu kan indgive en klage, hvis man har oplevet, ens ydelser er blevet trukket. Så kan myndigheden allerede nu rette udbetalingen op manuelt.

Ægtefæller kan blive modregnet hundrede kroner månedligt

I beregninger, PenSam har lavet for Fagbladet FOA, vil en ægtefælle eller samlever til en social- og sundhedsassistent, der arbejder på fuldtid – årsløn på 316.000 kroner – midlertidigt miste 333 kroner om måneden i folkepensionen. For en førtidspensionist vil vedkommende miste 593 kroner.

Hvis social- og sundhedsassistenten arbejder på deltid med en estimeret årsløn på 260.500 kroner, vil modregningen i folkepension for ægtefællen eller samleveren være på 521 kroner om måneden. I denne situation vil modregningsgrænsen ikke overskrides for en førtidspensionist.

Der er stadig debat i Folketinget om udbetalingen af de sidste to ugers indefrosne feriepenge. De borgerlige partier og Enhedslisten vil gerne have dem udbetalt, men det afviser regeringen på nuværende tidspunkt.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev