Høje følelsesmæssige krav, stor arbejdsmængde, tidspres, chikane og uklare eller modstridende krav i arbejdet. Det er bare nogle af de punkter, en ny om bekendtgørelse om det psykiske arbejdsmiljø har fokus på.
Bekendtgørelsen blev præsenteret i dag og samler som noget helt nyt de vigtigste regler om psykiske arbejdsmiljø, så det fremover er lettere for arbejdspladserne at orientere sig i de relevante pligter på området og sætte gang i et systematisk og målrettet arbejde med at forebygge problemer i det psykiske arbejdsmiljø.
Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’
FOA: Et klart signal
Alle arbejdsmarkedets parter bakker op om bekendtgørelsen, der træder i kraft 1. november. I FOA tror man på, at bekendtgørelsen kan være med til at gøre en markant forskel.
”Vi skal blive bedre til at forebygge og skabe et godt psykisk arbejdsmiljø. Det er vores håb, at bekendtgørelsen vil kunne understøtte den samlede indsats for et godt psykisk arbejdsmiljø lige fra forebyggelse til håndtering af psykiske arbejdsmiljøproblemer og arbejdsskader,” siger Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA, og tilføjer:
”Bekendtgørelsen sender et klart signal om, hvordan man kan forstå og arbejde med det psykiske arbejdsmiljø. Derfor er vi glade for, at den nu ligger klar.”
Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind
Nye vejledninger på vej
Danmark bliver dermed et af de første lande i verden, der samler de vigtigste regler om det psykiske arbejdsmiljø ét sted. Og Charlotte Bredal er ikke i tvivl om, hvad de betyder for FOAs medlemmer, hvor flere end hver femte ifølge de seneste undersøgelser har været sygemeldt på grund af stress.
”Det er nogle rigtig vigtige områder for vores medlemmer, der indgår i bekendtgørelsen. Det bliver mere nu langt mere klart og tydeligt, hvad der skal tages hensyn til, for at den enkelte ikke bliver belastet af et dårligt psykisk arbejdsmiljø,” siger hun og noterer, at Arbejdstilsynet er på vej med en række nye vejledninger til virksomhederne, som skal supplere bekendtgørelsen.
De handler blandt andet om stor arbejdsmængde og høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker.
”
De vejledninger er enormt vigtige, for det er her, arbejdet med at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø virkelig bliver konkret,”
siger Charlotte Bredal.Læs også: Arbejdsgiver dømt for at bryde loven efter grov voldsulykke, der har givet Lone evig smerte
På tide med fokusSelvom der ikke stilles nye krav til virksomhederne, så mener Jens Nielsen, der er forbundssekretær i FOA, at det kommer til at have en virkning.
”Vi ved, at et øget fokus på det psykiske arbejdsmiljø har en positiv indflydelse – blandt andet som man har set det i Sverige. Og den indflydelse glæder vi os til også at se i Danmark,” siger han.
Læs også: Hadsk stemning mod plejepersonale: Vi chikaneres af pårørende
50 år undervejsDen nye bekendtgørelse udspringer i øvrigt af den arbejdsmiljøaftale, der blev indgået i Folketinget sidste år. Og den er kulminationen på et område, der har fyldt mere og mere, siden den daværende arbejdsminister – det kaldte man beskæftigelsesministeren i gamle dage – i 1972 indledte det arbejde, der tre år senere resulterede i arbejdsmiljøloven.
Her blev psykisk nedslidning og psykiske belastninger nævnt første gang i sammenhæng med arbejdsmiljø. De seneste mange år har FOA kæmpet for den bekendtgørelse om det psykiske arbejdsmiljø, der nu er en realitet. Og som FOA har bidraget til at få på plads.