Annonce

SR: Jørgen True

Tema: Coronavirus

Mangel på værnemidler: Vi bruger den sunde fornuft 


Hjemmeplejen i Rødovre forsøger at reducere brugen af værnemidler. 'Vi arbejder målrettet med vores procedurer og forsøger at tænke rationelt,' lyder det fra fællestillidsrepræsentant Heidi Kelm Jensen. 

Annonce

Coronavirussen har skærpet vores fokus på, hvordan vi arbejder med hygiejnen, lyder det fra Heidi Kelm Jensen, der er social- og sundhedshjælper og fællestillidsrepræsentant i hjemmeplejen i Rødovre Kommune. Også her forsøger man at reducere forbruget af værnemidler.  Jørgen True

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Hver morgen får medarbejdere i hjemmeplejen i Rødovre Kommune, som skal besøge borgere, der er syge af coronavirus, udleveret en særlig pakke. I den er der nøjagtig de værnemidler, medarbejderen skal bruge. Et nøjagtigt antal handsker, visir, overtrækskitler og masker, som skal bruges til dagens opgave.

Og hver morgen er den sygeplejerske, der overleverer pakken, parat til at vejlede om dens indhold: Hvad skal bruges hvornår og i hvilken rækkefølge. For det nytter for eksempel ikke at røre ved visiret med snavsede handsker. 

Daglig information

”Det er afgørende, at informationen bliver givet hver eneste dag til den, som kommer op og henter tingene. Også for at være opdateret på nye retningslinjer,” siger social- og sundhedshjælper Heidi Kelm Jensen, der er fællestillidsrepræsentant i Rødovre Kommunes hjemmepleje. 

Læs også: Sådan skal du som plejepersonale beskytte dig mod coronavirus

For der kan være lidt nervøsitet i medarbejdergruppen over den nye sygdom - en utryghed, som de heldigvis er åbne omkring, fortæller Heidi Kelm Jensen. Også derfor er den daglige samtale vigtig. 

”På den måde kan medarbejdere, der har oplevet en problematik i forhold til Covid-19 dagen før, spørge om, hvordan de løser det,” siger hun.

Et par handsker er nok  

For det gælder om at tænke sig om i den her situation. Bruge sin sunde fornuft og tænke rationelt for dermed at passe på sig selv, passe på borgeren og passe på kollegerne og samtidig få værnemidlerne til at strække, forklarer hun. 

”Det hjælper jo ikke at tage fem par handsker på. Det beskytter dig ikke mere end et enkelt par,” siger Heidi Kelm Jensen. 

Lige nu er kun én borger syg med Covid-19 i Rødovre Kommunes hjemmepleje, og på den måde mærker Heidi Kelm Jensen og hendes kolleger ikke det landsdækkende pres, der er på værnemidlerne. Der er håndsprit og masker til det, det skal bruges til. Men værnemidler som masker, visirer og overtrækskitler er ikke længere noget, man har fri adgang til. 

Værnemiddelcentral

Nu bliver de delt ud i pakker til hver deres formål: Covid-19, MRSA, Clostridium. 

”Vi er så privilegerede, at der kun er en smittet i vores system lige nu, og på den måde er vi ikke i underskud endnu,” siger Heidi Kelm Jensen. 

Læs også: Sosu-formand om mangel på værnemidler: Lad være med at panikke

Hjemmeplejen er en slags hovedkvarter i hele kommunen. 

”Det er her, der er overblik og her, vi fordeler værnemidler - både i hjemmeplejen og på plejehjemmene,” siger Heidi Kelm Jensen, der understreger, at ved MRSA eller Clostridium bruger kollegerne det, de er vant til at bruge. Her er intet forandret. De sygdomme er de vant til at være klædt på til. 

Træk et tørklæde op

Men procedurerne er ændrede. Nu bliver borgere, der kan gå selv, bedt om at rejse sig for selv at åbne for hjemmeplejen. Det sparer handsker.

Der bliver heller ikke længere givet bade i borgernes små og trange badeværelser.  

”Mange af dem bor hjemme i gamle lejligheder, og her er der nærmest ikke to meters afstand fra væg til væg. For ikke at stå for tæt i et fugtigt rum, så gør vi det kun i nødstilfælde.”

Og når medarbejderne sengebader sengeliggende ældre, bliver de bedt om at trække et halstørklæde eller et viskestykke hen over munden. 

”Når vi skal vende og dreje og stå og vaske dem, er vi tættere på, end vi plejer, og de kan jo begynde at hoste eller nyse midt i det hele. Vi arbejder med, at vi alle sammen er potentielt smittede mennesker,” siger hun. 

Ikke i nødberedskab

Derfor holder de afstand både til borgerne og til hinanden. Kollegerne sidder med mindst to meter imellem sig, teams er blevet splittet op. Alle de restriktioner, der gælder for andre borgere, gælder også i hjemmeplejen i Rødovre. 

Læs også: Lægemiddelstyrelsen: Vi arbejder døgnet rundt for at skaffe værnemidler

Men det vigtigste er hygiejnen. Og at tænke over, hvad man skal gøre hvornår, lyder det fra Heidi Kelm Jensen. 

”Vi er ikke i nødberedskab her i Rødovre. Hygiejnen er noget af det vigtigste lige nu. At der er rene og klare overflader, at borgernes hjem bliver holdt rene, og at vi vasker deres tøj, så smitten ikke spreder sig. Der er jo ingen af os, der ved, hvad der sker om 14 dage.” 

Læs her Sundhedsstyrelsens retningslinjer om, hvordan du skal håndtere Coronavirus i plejen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev