Vi skal sikre, at pengene til minimumsnormeringerne når hvert enkelt barn. Derfor skal loven om minimumsnormeringer gælde på institutionsniveau.
Sådan lyder appellen fra formand for Pædagogisk Sektor i FOA, Kim Henriksen, til regeringen og dens støttepartier, der skal forhandle den kommende lov om minimumsnormeringer på plads.
Læs også: Dagplejere om minimumsnormeringer: Vi føler os glemt
”Minimumsnormeringerne skal gavne alle børn. Pengene skal ikke gå til at løfte gennemsnittet ude i kommunen. I stedet skal vi sikre, at alle institutioner som minimum opfylder lovkravet om en voksen til tre vuggestuebørn og en voksen til seks børnehavebørn,” siger Kim Henriksen.
Rammer bredt
For mens de første 500 millioner kroner i 2020 bliver fordelt på kommuneniveau, skal de kommende midler, der bliver fordelt fra 2021 til 2025 fordeles, så de mærkes i hver enkelt institution, lyder anbefalingen.
”Det er vigtigt, at pengene bliver fordelt, så de rammer bredt, og hvis de bliver lagt ud på et gennemsnit i kommunerne, så er der risiko for at pengene bliver skævt fordelt,” siger sektorformanden.
De mindste først
De lovbundne minimumsnormeringer skal i 2025 munde ud i, at der i danske institutioner er én voksen til tre børn i vuggestuen og én voksen til seks børn i børnehaven.
Læs også: Aftale landet: Minimumsnormeringer sikrer mere pædagogisk personale allerede i år
Men hvis kommunerne selv får lov til at bestemme, kan kommunerne fordele pengene der, hvor de selv mener, der er et behov, lyder bekymringen fra sektorformanden.
"Minimumsnormeringer er en grundnormering, der betyder, at alle dagtilbud skal have flere ansatte. Det er ikke en særlig støtte til institutioner, der har særlige behov for flere ansatte eller har mange børn med særlige behov. Alle børn, forældre og medarbejdere skal kunne opleve, at de får del af kagen," siger Kim Henriksen, der derudover anbefaler, at kommunerne forpligter sig på at prioritere de mindste børn først.
”Investeringen skal rulles ud i vuggestuerne først for at give fuld effekt. Vi ved, at de første 1.000 dage er de vigtigste i et barns liv, og derfor vil det være mest hensigtsmæssigt at sætte ind der først.”
Langt fra målet
Kim Henriksen peger på den nye undersøgelse Daginstitutionernes Hverdag 2020, som Bureau 2000 har gennemført for FOA. Undersøgelsen viser, at omkring halvdelen af de danske institutioner i højst en time eller på intet tidspunkt af dagen opfylder minimumsnormeringerne. I gennemsnit, viser undersøgelsen, står én voksen alene med knapt fem børn i vuggestuen og godt ni børn i børnehaven.
Læs også: Pædagogisk assistent om minimums-normeringer: Lad mig vise, hvad jeg kan
Derudover oplever 63 procent af medarbejderne dagligt eller flere gange om ugen ikke at kunne yde tilstrækkelig omsorg. I 2019 var tallet 53 procent.
”Det er et voldsomt tal, der virkelig understreger behovet for minimumsnormeringer. Vi skal have mere pædagogiske personale ud på de enkelte stuer,” siger Kim Henriksen.