Annonce

Deltidssygemelding: 5 ting du skal være opmærksom på


Hvis dit helbred kan holde til det, kan det være en mulighed at se på, om du skal deltidssygemeldes fra dit arbejde. På den måde kan du bevare kontakten til din arbejdsplads og dine kollegaer samt få struktur og normalitet i hverdagen, selvom du er syg. 

Annonce

"Hvis jeg ikke havde haft mit arbejde, så havde jeg fået en depression." Sådan siger 62-årige Birte Dahl, som med en deltidssygemelding fjerner fokus fra kræften ved at tage på arbejde.  Iben Gad

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Når man bliver sygemeldt fra sin arbejdsplads, skal man ikke kun døje med den sygdom, der er skyld i det. For mange er både ens identitet og sociale tilknytning til omverdenen nemlig også i høj grad bundet op på arbejdspladsen, mener socialpolitisk konsulent i FOA Christine Sarka.
”Tilknytningen til arbejdsmarkedet i Danmark betyder vildt meget. Det, at have struktur i hverdagen, kunne udleve sin faglighed og holde fast i en normalitet, betyder meget for mange. Hvis helbredet kan holde til det, er der altså gode grunde til at se på en deltidssygemelding,” siger hun. 
 
Christine Sarka kommer her med fem ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med en deltidssygemelding:
 

1: Hvornår kan du blive deltidssygemeldt

Du kan deltidssygemelde dig fra den første dag, du er syg. Der er altså ikke nogen regel om, at du skal være fuldtidssygemeldt i en periode først. Du skal dog minimum være sygemeldt fire timer om ugen, men der er omvendt ingen øvre grænse. Du kan derfor godt være deltidssygemeldt 36 timer om ugen på en 37 timers arbejdsuge. Det betyder dog ikke, at du skal troppe op på arbejde, hvis du er for syg til det. Du skal altså ikke deltidssygemelde dig, hvis det kan forværre din helbredstilstand. Tal derfor altid med din læge om, hvad der er muligt. 
 

2: Du skal kun sygemelde dig ved din arbejdsgiver

Hvis du har ret til løn under sygdom, som de fleste FOA-medlemmer har, så skal din arbejdsgiver betale din løn for de første 30 dages sygdom. Herefter kan din arbejdsgiver få refusion fra kommunen for de timer, hvor du er syg. Det vil altså være din arbejdsplads, der kontakter kommunen, og kommunen vil efterfølgende tage kontakt til dig. Kommunen vil i første omgang sende et oplysningsskema, som du skal udfylde. På baggrund af det skema kigger man så på tidsperspektivet for din sygemelding. Hvis det er forventet, at du er sygemeldt i mere end otte uger, så vil kommunen i mange tilfælde anmode om en lægeattest, som de betaler, og indkalde dig til samtale senest otte uger efter din første sygedag.
 

3: Din arbejdsgiver kan afvise en deltidssygemelding

Hvis det ikke giver mening for din arbejdsplads, at du kun er på arbejde på deltid, så har din arbejdsgiver ret til at afvise en deltidssygemelding. Det kan for eksempel være på grund af logistiske årsager, at arbejdet ikke kan tilrettelægges efter det. Du vil i så fald skulle fuldtidssygemeldes, selvom du rent faktisk godt kan bestride dit arbejde i et eller andet omfang. Arbejdsgiver får i disse tilfælde fuld refusion fra kommunen. 
 

4: Man kan komme i praktik på egen arbejdsplads 

Hvis din arbejdsgiver af den ene eller den anden årsag afviser muligheden for deltidssygemelding, eller at du til en start ikke er i stand til at varetage dine sædvanlige arbejdsopgaver, så er det en mulighed, at du kan komme i praktik på din egen arbejdsplads. Det er også en mulighed med praktik, når der skal afprøves andre arbejdsfunktioner, fordi du ikke længere er i stand til at arbejde inden for dit nuværende arbejdsområde. Hvis du er i praktik på din arbejdsplads, vil din arbejdsgiver få fuld refusion for din sygemelding. Men hvis det principielt er sådan, at dine kompetencer på arbejdet bare bruges et andet sted end normalt, og du altså udfører et reelt stykke arbejde, så skal din arbejdsgiver betale for det, og du bør derfor have mulighed for at deltidssygemelde dig.
 

5: Vær proaktiv - Inddrag din fagforening så tidligt som muligt

Reglerne om sygemeldinger og sygedagpenge kan være en jungle at finde rundt i, specielt hvis din sygemelding er langvarig. Din ret til sygedagpenge strækker sig i første omgang til 22 uger, hvorefter der skal tages stilling til, om sygedagpengene kan forlænges. Hvis kommunen træffer en afgørelse, som er til ugunst for den sygemeldte, skal de inden da foretage en partshøring. Her er det vigtigt, at du i god tid inden har involveret din fagforening og din tillidsrepræsentant, så de bedst muligt kan hjælpe dig med din sag.

Find din FOA-afdeling her. 

Læs også: Birte ramt af kræft: Arbejdet reddede mig fra en depression

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev