Jeg blev ked af det, da jeg hørte, at Københavns Madhus er erklæret konkurs. Når madhuset har reklameret med, at de skaber “Positive samfundsforandringer gennem mad og måltider”, kan man godt trække lidt på smilebåndet og synes, de har været lidt selvhøjtidelige.
Vel har de ej. Det er præcis det, de har gjort siden etableringen i 2007, og hvis jeg også skal være lidt højstemt, vil jeg sige, at madhuset har gjort mere for dansk mad og madkultur – og for at gøre den kendt udenfor landets grænser – end vores berømte restaurant Noma har.
Senest medvirkede madhuset under C40 klimatopmødet, hvor borgmestre fra 95 af verdens største byer diskuterede løsninger på verdens klimaproblemer. Madhuset medvirkede med erfaringer om, hvordan man gør de offentlige institutioners mad økologisk og klimavenlig.
Læs også: Nu skal maddagen også kaste glans og brændende kærlighed over plejehjemmene
Den viden kan direkte påvirke skolemaden og anden institutionsmad i store byer som New York og Shanghai. Jeg kan ikke bære tanken om, at den viden nu bliver spredt for alle vinde.
Mange FOA-medlemmer, der arbejder med mad, har været på kurser – først i økologi, siden i kulinarisk kvalitet og nu i klimavenlig mad. De er alle kommet klogere og begejstrede tilbage til deres arbejdspladser, for kurserne har ikke kun givet dem faglig viden. Det har også givet dem et personligt løft at vide, at de laver mad, der ændrer verden.
Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.