Annonce

Natasja Gydesen

Tema: Mønsterbryderne

Natasjas mor er ufaglært: Hun har advaret mig imod at ende som hende


Natasjas mor er nedslidt efter mange år som ufaglært, og hun har advaret sin datter imod at ende på samme måde. Derfor er Natasja nu i gang med at uddanne sig.

Annonce

Natasja Gydesen, 18 år, er på sin mors opfordring i færd med at tage en ungdomsuddannelse. Claus Bonnerup

Af Morten Bruun
Journalist

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

”Da jeg var færdig med 7. klasse, havde jeg aldrig fået mere end 02 i karakter. Men da jeg startede på Tandslet Friskole, fik jeg den hjælp, jeg havde brug for, og mine karakter steg drastisk.”

Natasja Gydesen, 18 år og fra Lysabild på Sydals, lægger ikke skjul på, at hun fagligt havde det svært i mange år og døjede med sit selvværd. Men hun endte med at blive glad for bøgerne og fik ’for alvor blod på tanden’ efter 10. klasse.

I dag går hun på EUX på social- og sundhedsskolen i Aabenraa – den kombinerede erhvervs- og gymnasieuddannelse – og går i første omgang efter at blive pædagogisk assistent.

Læs også: Sosu-elev om erhvervsskoleudspil: Vi har brug for mere anerkendelse

Min far er lagerarbejder på Danfoss, og efter 25 år som rengøringsassistent er min mor nu blevet anerkendt kvalitetschef i ETL Group. De har altid sagt, jeg skal gøre, hvad jeg har lyst til. Det er ikke afgørende for dem, at jeg læser. Men min mor har advaret mig imod at ende som hende. Hendes krop er slidt, og hun siger, jeg skal passe på mig selv.”

”EUX er nok Danmarks hårdeste uddannelse. Det kan være svært at tage de to uddannelser samtidig, og når jeg sidder hjemme og laver lektier, forstår min mor ikke altid, at en hjemmeopgave kan tage så mange timer. Men jeg brænder for det og knokler, og jeg ved, jeg bliver glad for det bagefter.”

”Jeg får en uddannelse, som jeg kan bruge – både til at finde et arbejde og som springbræt til noget andet. Og hvis jeg må have lov at sige det, er jeg faktisk lidt stolt af mig selv.”

Flest kvinder bryder mønstret

  • Cirka 55 procent af unge mænd bliver mønsterbrydere – uanset etnisk baggrund. 
  • Blandt kvinderne er det cirka 65 procent blandt etnisk danske og 75 procent blandt indvandrere og efterkommere.

Kilde: Analyserapporter fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, 2019.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev