Da teknisk serviceleder Jan Sørensen afmeldte efterlønsordningen i 2012, virkede det som en fornuftig forretning. Dengang var han 52 år. Nu er han 59 – og han ærgrer sig over beslutningen:
”Jeg fortrød, da helbredet for fire år siden begyndte at skrante. Min ryg, skulder og hænder er så slidte, at jeg ikke kan se mig selv på arbejdsmarkedet, til jeg bliver 67 år,” siger Jan Sørensen.
Han er ikke den eneste, der har det sådan. En helt ny undersøgelse blandt FOAs erhvervsaktive medlemmer viser, at 55 procent af dem, der har valgt at få efterlønsbidraget udbetalt og derfor ikke kan gå på efterløn, har fortrudt det.
”Havde du spurgt mig for fem år siden, havde jeg sagt, at det nok skulle gå. Nu tænker jeg, hvad mon det skal ende med,” siger Jan Sørensen, der dagligt må tage piller mod sine smerter.
Ifølge Per H. Jensen, som er professor på Aalborg Universitet, skyldes fravalget af efterlønnen ofte folks urealistiske forestillinger om, hvor længe de kan blive på arbejdsmarkedet.
”Undersøgelser viser, at man som ung tror, man kan holde til de 75 år eller længere. Jo tættere, man kommer på pensionsalderen, jo mere ser man, at man ikke kan klare det,” forklarer Per H. Jensen.
Han mener, der er brug for en kollektiv ordning, da uforudsigeligheder som sygdom og skader kan ramme alle.
FOAs formand, Mona Striib, mener ikke, at man kan klandre medlemmerne for at tage imod den skattefri udbetaling, der følger med, når man hæver efterlønsbidraget.
”Når Folketinget har ønsket at udfase efterlønnen, kan man ikke betænke folk i, at de har valgt at få pengene udbetalt. Medlemmerne kan stå i en økonomisk situation, at sådan en håndsrækning har været velkommen,” siger Mona Striib.
Samtidig påpeger hun, at det er problematisk, når tidlig nedslidning er en realitet hos FOAs faggrupper.
”Derfor satser vi på en rimelig seniorførtidspension, og på at en differentieret folkepensionsalder bliver indført, så en værdig tilbagetrækning er mulig,” siger Mona Striib.
Det er 29 procent af FOAs medlemmer, som har fået udbetalt deres efterlønsbidrag.
Blandt de 40 - 49-årige fortryder 53 procent den beslutning, mens det er knap 64 procent for de 50 - 59-årige og 31 procent af dem, der har passeret 60 år.