Annonce

Mona Striib - portrætfoto med grønne blade i baggrunden

Debat 

Klumme: Tak for at sætte velfærd på dagsordenen


FOA arbejder ikke partipolitisk, men vi arbejder for at forbedre vilkårene, så FOAs medlemmer ikke igen og igen skal opleve, at der skal spares på velfærden.

Annonce

Det står bøjet i neon, at der er en voldsom underfinansiering af den offentlige sektor, skriver formand Mona Striib. Per Strange

Af Mona Striib
Formand

Annonce

Når du sidder med fagbladet, er både folketings- og EU-valget overstået. Mens jeg skriver, er valgkampen stadig i fuld gang, og jeg kender derfor ikke resultatet. FOA arbejder ikke partipolitisk, men vi arbejder for at påvirke grundlaget for velfærdssamfundet. Det gør vi, fordi vilkår og rammer for FOAs medlemmer på arbejdspladserne er afhængig af økonomi og styringsformer i den offentlige sektor.

Presset på FOA-medlemmernes arbejdspladser er tårnhøjt. I flere kommuner genåbnes budgetterne, og der skal spares igen og igen. Citronen kan bare ikke presses mere. Rigtig mange af jer har været med til at synliggøre virkeligheden i vores fælles velfærd og på jeres arbejdspladser. Mange tak for det.

Sammen med andre organisationer har vi medvirket til at sætte velfærd på dagsordenen. Allerede inden valget har debatten skabt resultater. Nu anerkender begge sider i det politiske landskab både den demografiske udfordring med flere ældre og flere børn samt et efterslæb efter mange års besparelser på den offentlige velfærd. Der er fjernet 8,5 milliarder kroner, og der skulle i stedet have været tilført 9,3 milliarder, altså et underskud på 17,8 milliarder.

Der er 33.000 færre kommunalt ansatte siden 2010, mens befolkningen er vokset med 270.000. Det står bøjet i neon, at der er en voldsom underfinansiering af den offentlige sektor.

FOAs bud på at få vendt den negative spiral er: Skattepolitik, der sikrer, at velfærden genoprettes. Retfærdig skat, hvor de bredeste skuldre bærer mest. Stop for skattely. Et godt børneliv uden fattigdom, væk med kontanthjælpsloftet. Gode pasningstilbud og skoler, der giver vores børn og unge en solid start på livet. Investering i uddannelse og efteruddannelse, investering i et godt arbejdsmiljø, værdig tilbagetrækning, væk med minuttyranni og dokumentationshelvede, et sammenhængende sundhedsvæsen, en socialpsykiatri, vi kan være bekendt, og ikke mindst en værdig ældrepleje.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev