Annonce

Portrætbillede af formand for Kost- og Servicesektoren Pia Heidi Nielsen. Beskaaret saa kun det oeverste af overkroppen og ansigtet ses

Debat 

Klumme: Alle har krav på et godt måltid


Både hospitaler, plejehjem og storkøkkener gør meget ud af at servere dysfagikost, der smager som og ligner almindelig mad.

Annonce

Nu får mennesker med dysfagi tilbudt den samme ret som andre, og den er anrettet på samme indbydende måde, så stegen er med rødkål og fiskefrikadellen med citronskive. Mad, der smager og ser ud som før, man blev ramt af sygdom, skriver sektorformand Pia Heidi Nielsen. Jørgen True

Af Pia Nielsen
Sektorformand

Annonce

På Folkemødet på Bornholm sidste år smagte jeg for første gang dysfagikost eller gratinkost, som det også kaldes. 

Det var virkelig en overraskelse, for man er ikke vant til, at specialkost til syge og småtspisende er en kulinarisk oplevelse. Men det skal jeg love for, at det kan være. 

Mange hospitaler og storkøkkener er begyndt at lave denne specialitet. Det er et tidskrævende pillearbejde, selvom der også her bliver taget nye teknikker i brug. 

Det glæder mig, at køkkenpersonalet tager denne udfordring op, og at kommunerne og regionerne ofrer de ekstra ressourcer, for her er tale om nogle af de svageste medborgere – mennesker, der på grund af demens, kræftoperation, hjerneblødning eller anden form for sygdom er frataget evnen til at tygge og synke og derfor let kan miste livsmodet.

Måltiderne skal altid være noget at se frem til. Ikke mindst, når man er gammel eller syg.

Pia Heidi Nielsen, sektorformand
Mange steder har tilbuddet hidtil været suppe eller noget ubestemmeligt blendet mad. 

Nu får mennesker med dysfagi tilbudt den samme ret som andre, og den er anrettet
på samme indbydende måde, så stegen er med rødkål og fiskefrikadellen med citronskive.
Mad, der smager og ser ud som før, man blev ramt af sygdom.

Nogle får dysfagikost i en kritisk sygdomsfase og vender tilbage til normalkost.
Andre får den i deres livs sidste uger eller måneder. Det er dejligt, at de kan få mad, der gør dem friske igen eller holder livsmodet oppe for en stund og kalder på minderne. 

Måltiderne skal altid være noget at se frem til. Ikke mindst, når man er gammel eller syg.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev