Annonce

Dagplejer og børn leger med pipette

Tema: Snapshot

Dagplejebørn leger med naturfag


Energi, kraft, luft og pipetter. Børnene i dagplejen, Odense Syd lærer om former, farver og begreber som energi og syre-base, før de kan tale rent. Legestuen har besøg af en forsker fra SDU, som giver idéer til at lege naturfag med de mindste.

Annonce

Kan dagplejebørn lege kemikere? Det kan de. Her undersøges ved hjælp af en pipette, hvad der sker, når man putter eddike i blåt vand fra kogt rødkål – den såkaldte rødkålsindikator. Vupti, så bliver vandet lyserødt Heidi Lundsgaard

Af Sofie Janerka
Journalist

Annonce

Dagplejerne i Odense Syd er en del af et forskningsprojekt i Laboratorium for Sammenhængende Uddannelse og Læring (LSUL). Her arbejder forskere fra SDU og professionshøjskoler sammen om at skabe naturvidenskabelige aktiviteter for børn i alle aldersklasser.

Barn i dagpleje leger med pipette
Mason på to år undersøger, om der også sker noget sjovt, når han tømmer pipetten i håret. Resultat: Det blev lidt vådt. Heidi Lundsgaard
Dagplejer og barn leger med pipette
Mikkel har knækket koden for, hvordan en pipette virker. Så bliver det rigtig sjovt at suge eddike op og se, hvad der sker, når han tømmer pipetten i det blå vand. Heidi Lundsgaard
Dagplejer Pia Pihl og børn leger med faldskærm og bolde i Dagplejen Odense Syd
Boldene flyver i luften, når børn og voksne står omkring faldskærmen. ”Løft, alt hvad I kan, så flyver boldene højere. Kan I mærke, det blæser,” spørger dagplejer Pia Pihl. Heidi Lundsgaard
To små drenge hiver i den samme bold
Selvom der arbejdes med science, er det stadig dagplejernes fornemste opgave at guide børnene til at lege sammen og dele. Så drengenes lille kamp om bolden bliver håndteret, inden boldene igen kan flyve i faldskærmen. Heidi Lundsgaard
Dagplejer Pia Pihl og barn der puster
Lukas på to puster alt, hvad han kan og sender sugerørsraketten ud i rummet. Til stor begejstring for både ham selv og børnene omkring ham. ”Sikke meget energi, du bruger, når du puster,” siger dagplejer Pia Pihl. Heidi Lundsgaard
 Kemiker Linda Ahrenkiel og barn
”Se, det er en gul trekant.” Linda Ahrenkiel er kemiker og har dedikeret sig til at udvikle naturvidenskab til de små børn. Hun er på besøg i alle legestuer i Odense Syd mindst to gange i efteråret. Derudover har hun holdt oplæg for alle dagplejere på et aftenmøde. Heidi Lundsgaard
Lille dreng hænger magneter på radiator i dagplejen Odense syd
Her bliver trekanter og firkanter til et radiatorkunstværk. Når dagplejeren sætter ord på former og farver, lærer børnene lige så stille ordene at kende. Heidi Lundsgaard

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev