Annonce

En kvinde sidder ved et mødebord og taler

Tema: Konkurser i private plejefirmaer

Kæmpe lettelse: Tidligere medarbejdere i plejefirma får nu millioner


De tidligere medarbejdere i plejefirmaet Kærkommen er lettede over, at de efter 3,5 år endelig får de penge, de har haft til gode, siden det private plejefirma gik konkurs.

Annonce

Social- og sundhedshjælpere Simone Eldrup er en af de 77 tidligere ansatte i plejefirmaet Kærkommen, som har ventet i 3,5 år på at få sine penge. Hun har været nødsaget til at låne penge af FOA, mens sagen har stået på. Nu håber hun, at et lovforslag vil forhindre, at andre kommer i samme situation. Anita Graversen

Af Birgitte Wulff
Journalist

Annonce

”Det har været en speciel sag, fordi vi hele tiden har vidst, at vi ville vinde. Spørgsmålet var bare, hvem der ville tabe”.

Sådan indledte Mumme Thing, advokat for FOA, da der onsdag var møde i FOA Nordjylland i Aalborg. Senere samme dag var der et møde i FOA Vendsyssel i Hjørring. 

Anledningen var, at der efter 3,5 år endelig er sat punktum i en langstrakt sag om det private plejefirma Kærkommen, der gik konkurs i 2015.

Læs også: 3,5 år efter konkurs: 77 FOA-medlemmer venter på millioner

Konkursen betød, at medarbejderne ikke fik udbetalt løn, feriepenge og pension. FOA anlagde derfor en retssag på vegne af 77 FOA-medlemmer for at få næsten 12 millioner kroner udbetalt til medlemmerne.

Retten skulle afgøre, om pengene skulle udbetales af to kommuner, som har overtaget en del af Kærkommens aktiviteter, eller af Lønmodtagernes Garantifond. Fredag den 23. november afgjorde Vestre Landsret, at Lønmodtagernes Garantifond skal udbetale pengene.

Det vakte jubel blandt de FOA-medlemmer, som arbejdede i Kærkommen, da firmaet gik konkurs. Sagen har haft store personlige konsekvenser for mange.

Karina Mathiesen, social- og sundhedshjælper

En kvinde
”Det bliver rart at få det afsluttet, men jeg kommer ikke til at tage et job i et privat plejefirma igen. Jeg vil ikke have så mange penge ude at svømme. Jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge renterne til, det er bare en ekstra fjer i hatten”, siger social- og sundhedshjælper Karina Mathiesen. Anita Graversen
Social- og sundhedshjælper Karina Mathiesen har 30.000 - 40.000 kroner til gode plus feriepenge og pension. Efter oplevelsen med Kærkommen er hun færdig med at arbejde i private plejefirmaer.
  
”Oplevelsen med Kærkommen har betydet, at jeg har besluttet aldrig mere at tage et job i et privat plejefirma. Det er alt for risikabelt. Nu er jeg offentligt ansat og kun som vikar, så jeg ikke har så mange penge på spil, ” siger hun. 

Simone Eldrup, social- og sundhedshjælper

En kvinde
”Jeg var nødt til at låne pengene i FOA, og jeg er glad for, at det nye lovforslag vil sikre, at andre ikke havner i samme situation. Der er mange kvinder med små børn blandt FOAs medlemmer, og de er sårbare i en situation som den her,” siger Simone Eldrup. Anita Graversen
Social- og sundhedshjælper Simone Eldrup har cirka 100.000 kroner til gode plus feriepenge og pension. Hun ønsker ikke at andre skal opleve det samme.

”Det er sørgeligt, at det har taget så lang tid. Vi burde have fået pengene udbetalt med det samme, og så kunne parterne have kæmpet om regningen bagefter. Derfor er jeg glad for, at der er fremsat et nyt lovforslag, som sikrer, at andre ikke havner i samme situation som os,” siger hun.

Ove Villadsen, serviceassistent

En mand
”Det er sjofelt, at det skal tage så lang tid. Det er alt for længe at vente, og det er urimeligt, at medlemmerne bærer risikoen, når et firma går konkurs,” siger serviceassistent og tidligere medarbejder i Kærkommen Ove Villadsen. Anita Graversen
Serviceassistent Ove Villadsen har omkring 50.000 kroner til gode plus feriepenge og pension. Han er glædeligt overrasket over de ekstra renter, der er løbet på efter sagen.
 
”Dommen er meget klar, og jeg håber, at det kommer andre til gode fremover. Jeg er utroligt glad for den hjælp, vi har fået af FOA. Jeg føler virkelig, at der er blevet kæmpet for os. I dag gik det op for mig, at vi får godt otte procent i rente oven i beløbet, og det er jo bare en ekstra fjer i hatten. Men det er selvfølgelig rimeligt, vi har jo manglet pengene i 3,5 år,” siger han.

Læs også: Ove i klemme i konkurs-tovtrækkeri

Lønmodtagernes Garantifond kan anke sagen frem til den 21. december. Sker dette ikke, forventer advokat Mumme Thing, at pengene vil blive udbetalt til medlemmerne i løbet af januar eller februar.

Læs også FOAs pressemeddelelse.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev