Annonce

Torben Hollmann formand for social- og sundhedssektoren

Debat 

Klumme: Aldrig en løsning at forringe uddannelser


Der er store rekrutteringsproblemer inden for social- og sundhedsområdet. I stedet for kortsigtede løsninger skal vi forbedre vilkårene for medarbejderne

Annonce

Medarbejderne skal have en meget høj faglighed for at løse de mange komplekse opgaver omkring borgerne. Det løses ikke ved en forringelse af uddannelsen til social- og sundhedsassistent, skriver sektorformand Torben Hollmann Jørgen True

Af Torben Hollmann
Sektorformand

Annonce

Kommunerne skriger efter social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, og det pibler frem med gode og dårlige idéer for at få flere medarbejdere til området.
Blandt andet foreslog Esbjerg Kommune i august ældreminister Thyra Frank at afskaffe praktikken på sygehusene for social- og sundhedsassistenter.

Tidligere er det blevet foreslået at forkorte uddannelserne eller at lempe på optagelseskravene. Men det er aldrig en god idé at sænke fagligheden i uddannelserne
– lige meget, hvilken faggruppe vi mangler nu eller kommer til at mangle i fremtiden.

I fremtidens sundhedsvæsen vil stadig flere opgaver blive flyttet fra sygehusene og ud i borgernes egne hjem. Det betyder, at medarbejderne skal have en meget høj faglighed for at løse de mange komplekse opgaver omkring borgerne. 

Det løses ikke ved en forringelse af uddannelsen til social- og sundhedsassistent.

Det er aldrig en god idé at sænke fagligheden i uddannelserne.

Torben Hollmann, sektorformand
Det er svært at løse rekrutteringsproblemer med et quick fix. 

For at få flere til at søge ind på uddannelserne er der tværtimod brug for en omfattende forbedring af både den måde, vi taler om faget på, og de vilkår, medarbejderne skal arbejde under. 

Problemet med at rekruttere flere til social- og sundhedsområdet ser ikke ud til at blive mindre i fremtiden. Derfor skal vi sikre et fag, hvor det fysiske arbejdsmiljø er godt, og hvor der er kolleger nok til, at man som medarbejder får lov til at yde den faglighed i sit arbejde, som man besidder.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev