Annonce

Serviceassistent står med vævs- og celleprøver

Region satser på serviceassistenter


Alle, der gør rent i Region Midt, skal uddannes som serviceassistenter. De kan overtage opgaver fra andre faggrupper, viser en analyse.

Annonce

Før gjorde serviceassistenten Rasmus Høegh Nielsen rent dagen lang. I dag er han ansat på patologisk afdeling på Skejby Sygehus og rengøring udgør kun et par timer af arbejdsdagen. Resten af tiden løser han opgaver, som tidligere blev varetaget af bioanalytikere. Niels Åge Skovbo

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

I løbet af de kommende år skal alle, der arbejder med rengøring og andre servicefunktioner i Region Midt, uddannes som serviceassistenter. Det besluttede Regionsrådet tidligere på året. 

Læs også: Hospital giver nye opgaver til serviceassistenter

Et pilotprojekt på syv hospitalsafdelinger har nemlig vist, at regionen får mere fleksibilitet, kvalitet og kan spare penge ved at lade serviceassistenter udføre arbejdet. 

Det kan for eksempel være opgaver som transport af patienter til operationer, rengøring mellem operationer eller hjælp til lejring af patienter på Ortopædkirurgisk Afsnit.

Handler ikke kun om at spare

Ifølge koncerndirektør i Region Midt Ole Thomsen vil flere serviceassistenter betyde, at hospitalernes ressourcer bliver udnyttet bedre, fordi opgaver kan flyttes fra faggrupper med højere løn til faggrupper med lavere løn – eksempelvis fra sygeplejersker eller bioanalytikere. 

Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”

“Men der er ingen konkrete sparemål, og det handler ikke primært om at spare, men om øget fleksibilitet og et bedre arbejdsmiljø,” siger Ole Thomsen, der har været formand for arbejdsgruppen bag pilotprojektet. 

Mere afvekslende arbejde

Formanden for Kost- og Servicesektoren i FOA Århus, Ulla Warming, har også været med i arbejdsgruppen, og hun er glad for, at alle inden for området får en faglig uddannelse. 

“Det øger medarbejdernes mobilitet. Og for regionen betyder det, at man får en veluddannet arbejdskraft, der kan påtage sig mange opgaver og tilpasse sig fremtidige ændringer på hospitalerne. Og ikke mindst får medarbejderne et mere afvekslende og spændende arbejde. Det mindsker risikoen for nedslidning,” siger hun. 

Afvekslende arbejdsopgaver

7 hospitalsafdelinger har været med i et pilotprojekt, hvor Region Midt har fået undersøgt, om det er en fordel, at alle uddannes som serviceassistenter. 


Omkring 800 opgaver indenfor rengøring, køkken, affald, patienttransport, beredskab, patientkontakt m.m. indgik i regionens analyse af relevante opgaver for serviceassistenter. På hospitalerne vil man fortsat afprøve, hvilke arbejdsopgaver det giver mening, at serviceassistenterne udfører.

Kilde: Region Midt.


Læs mere om analysen her.

 

Alle skal uddannes

Alle, der bliver ansat i  en fast stilling til at gøre rent på et hospital i Region Midt, skal uddannes som serviceassistenter. Uddannelsen varer 1-2 år afhængigt af, hvor meget merit de får for deres erhvervserfaring.

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev