Annonce

Maddag: Se 4-åriges reaktion på skovsyre, sildepostej og daddelnutella


Onsdag d. 12 september er det Maddag i daginstitutioner over hele landet. I år står menuen på rugbrødsmadder. FOA har sammen med ni andre organisationer lavet en kogebog, du kan hente inspiration i.

Annonce

I denne video kan du se Nicole Østergaard Arcos og Damian Panait, smage madder fra bogen 'Sammen om maden'. Johnny Frederiksen

Af Johnny Frederiksen
Videojournalist

Annonce

Køkkenleder Lisbeth Høgh fra Børnehuset Mælkebøtten i Hvidovre har tyvstartet 'Maddagen' sammen med to fireårige madanmeldere, Nicole Østergaard Arcos og Damian Panait. 

De to unge madanmeldere har prøvesmagt den menu, som bliver tilberedt på 'Maddagen' onsdag den 12. september. Den landsdækkende begivenhed bliver markeret i 316 institutioner landet over, hvor i alt 28.160 børn skal spise den samme menu. 

Formålet med 'Maddagen' er at sætte fokus på det fælles måltid daginstitutioner. Det er sjette gang, at der bliver afholdt maddag, og i år står menuen på rugbrødsmadder.

Kippers på dåse

I Børnehuset Mælkebøtten bliver det første stykke smørrebrød serveret med sildepostej og pyntet med radise og glaskål. Vores ene fireårige anmelder, Damian Panait, konstaterer tørt:

"Det smager lidt af fisk," og køkkenleder Lisbeth Høgh er hurtig med svaret: 

"Det er jo også fisk!"

Glaskålen er et hit hos Nicole Østergaard Arcos, der bliver ved med at spørge efter mere.

Syltede gulerødder skabte debat

Lisbeth Høgh har lavet pålægsrulle af kylling, og pyntet dem med hjemmesyltede gulerødder. 

Her er smagsløgene hurtigst hos Nicole Østergaard Arcos:

"Meget surt," siger hun, mens hendes medanmelder Damian Panait blot har kommentaren: 

”Jeg synes ikke, at den er sur.” 

Madderne ryger fint ned. Nicole Østergaard Arcos piller dog pynten af, og panelet er klar til en gammel kending.

Leverpostej er altid et hit

”Rigtig godt,” siger Nicole Østergaard Arcos, straks efter første bid. 

Kyllingeleverpostej med syltede rødbeder er en klassiker i Børnehuset Mælkebøtten, fortæller Lisbeth Høgh.

Tager det sure med det søde

Den sidste ret er daddelcreme med kikærter og kakao.

”En sund Nutella,” kalder køkkenleder Lisbeth Høgh den, og pynter med et par blade skovsyre. Her betegner vores madanmeldere skovsyren som ”virkelig sur.”

De to madanmeldere fra Børnehuset Mælkebøtten smagte på fire stykker smørrebrød fra kogebogen ’Sammen om maden’, som har mange flere opskrifter på måltider målrettet børn i daginstitutioner. 

Du kan downloade opskriftbogen her. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev