Annonce

blomster_og_lys_paa_lindegaarden

Tema: Vold i psykiatrien

Ombudsmand: Beboernes sikkerhed på bosteder bør forbedres


Efter at have besøgt en række socialpsykiatriske bosteder rundt om i landet konkluderer ombudsmanden, at der er behov for bedre sikkerhed for beboerne.

Annonce

Den 57-årige sosu-assistent Vivi Nielsen blev i 2016 stukket ihjel af en psykisk syg beboer på Center Lindegården, mens hun var på arbejde. Jørgen True

Af Linda Hansen
Journalist

Annonce

Utryghed blandt beboere, ingen retningslinjer for ansatte i tilfælde af vold og trusler over for beboere og heller ingen systematisk registrering af vold og trusler mellem beboere. 
 
Det er nogle af resultaterne af et sikkerhedstjek på 13 socialpsykiatriske bosteder, som ombudsmanden har gennemført rundt om i landet i 2017 for at tjekke forholdene for beboerne på stederne.
 

Læs også: Eksperter: Færre psykisk syge kriminelle skal have en behandlingsdom

Der er plads til forbedringer, konkluderer ombudsmanden i sin netop offentliggjorte rapport over bostedernes sikkerhed.
 

Beboernes sikkerhed er overset

”Der har været gjort en stor og vigtig indsats de seneste år for at øge de ansattes sikkerhed på de socialpsykiatriske botilbud. Med det skal også være trygt og sikkert at være beboer, og indtrykket er, at beboernes sikkerhed i en vis udstrækning er blevet overset,” lyder det fra Folketingets ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.
 

Læs også: Mia fra Lindegården siger op: Trods drab på kollega er forholdene i psykiatrien blevet værre

Fagbladet FOA har gennem flere år afdækket forholdene for både ansatte og beboere på en række bosteder. Blandt andet har fem ansatte på socialpsykiatriske bosteder mistet livet i perioden fra 2012 til 2016 efter at være blevet overfaldet af psykisk syge beboere. Desuden har afdækningen vist eksempler på vold og trusler rettet mod både ansatte og andre beboere. 
 

Vilje til at løse problemer

Ombudsmanden understreger, at der har været stor velvilje på de besøgte socialpsykiatriske botilbud til at løse problemerne fra medarbejdernes side.
 

Læs også: Patienter og ansatte kræver handling: Minister lover ny psykiatriplan

”De enkelte medarbejdere gør naturligvis generelt deres bedste, så problemstillingen er mere systemisk. Der mangler efter min opfattelse retningslinjer og rutiner på bostederne, som i sidste ende kan gøre hverdagen mere tryg for beboerne,” siger Jørgen Steen Sørensen.
 
Ombudsmanden vil på baggrund af sine konklusioner tage kontakt til Børne- og Socialministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet, så ministerierne kan se på, hvordan problemerne på bostederne skal håndteres.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev