Du ligger i solsengen og læser en god krimi, men pludselig vibrerer din telefon. Chefens navn blinker på displayet. Men er det tilladt? Vi har spurgt Camilla Bolvig Cazal, som er konsulent i FOA Overenskomst.
Påbegyndt ferie kan ikke afbrydes
Din arbejdsgiver kan ikke kalde dig på arbejde, når du først er gået på ferie. Der står ret klart i Ferieaftalerne, der gælder på det kommunale og regionale område, at en påbegyndt ferie ikke kan afbrydes.
Tidligere fastsat ferie kan ændres
Din arbejdsgiver kan godt ændre tidligere fastsat ferie. Men det gælder kun i sjældne tilfælde, hvis ’væsentlige, upåregnelige og driftsmæssige hensyn gør det nødvendigt’, står der i Ferieaftalerne.
Det skal for arbejdsgiveren have været uforudsigeligt, at situationen kunne opstå, og det skal være nødvendigt, at det lige netop er dig, der skal udføre opgaven. Der skal samtidig være tale om væsentlige hensyn til virksomhedens drift.
Sker det, at du bliver kaldt på arbejde af den årsag, har du krav på at få erstattet eventuelle økonomiske tab – for eksempel afbestilling af rejse eller sommerhus.
Men når først du er gået på ferie, må den ikke afbrydes, og du kan nyde den i fulde drag.
Telefonkontakt er en juridisk gråzone
Ifølge den juridiske litteratur er der en gråzone for, hvornår en henvendelse fra arbejdsgiver er at betragte som en forstyrrelse, man må tåle, og hvornår henvendelsen kan karakteriseres som en egentlig ferieafbrydelse. Vurderingen afhænger blandt andet af, hvilken type medarbejder du er, og om du for eksempel har ledelsesansvar.
Læs også: Inden ferien: Disse regler om sygdom skal du kende
”I hvert fald på FOA’s offentlige områder er det vores generelle opfattelse, at arbejdsgiveren kun må kontakte tilstedeværende medarbejdere for at få svar på sine spørgsmål. Hovedreglen er derfor, at ledelsen skal respektere medlemmers ret til at holde ferie og så vidt muligt undgå forstyrrelser,” siger konsulent i FOA Overenskomst Camilla Bolvig Cazal.
Ikke pligt til at svare
Hvis din arbejdsgiver kontakter dig under din ferie, skal det være på en diskret og indirekte måde – eksempelvis via mail, og således at du ikke har pligt til at svare.
Et eksempel på en unødvendig forstyrrelse, som du ikke bør acceptere, er, at din arbejdsgiver ringer til din private mobiltelefon under ferien for at høre, om du kan tage en vagt ugen efter. Det må i den konkrete situation være op til dig, om du ønsker at besvare det opkald fra arbejdspladsen. Det vil bero på en konkret vurdering, om arbejdsgiver har overskredet grænsen for, hvad man kan kontakte en medarbejder på ferie om.