Annonce

Dagplejer Margit Nielsen med børn i sandkasse

Tema: OK18

Dagplejer om lønstigninger: Jeg er virkelig godt tilfreds


Margit Nielsen kan efter forligene i stat, region og kommune forvente 1.737 kroner mere i løn i 2020. ”Jeg anede ikke, at stigningerne også gjaldt os dagplejere,” siger hun. 

Annonce

Margit Nielsen er godt tilfreds med de lønstigninger, som der er forhandlet hjem i de nye overenskomster. Det vigtigste for hende er dog, at seniordagene er bevaret.  Heidi Lundsgaard

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Redigeret 07.05.2018

1.737 kroner ekstra på lønsedlen. Så meget kan dagplejer i Faaborg Kommune Margit Nielsen se frem til hver måned, når overenskomstforhandlingernes lønstigninger i oktober 2020 er fuldt indfaset.

”Det var da fantastisk,” siger Margit Nielsen om de lønstigninger, der er forhandlet på plads mellem parterne i Forligsinstitutionen.

Læs også: Så store lønstigninger har du udsigt til

For de offentligt ansatte i kommunerne betyder forligene en lønstigning på 6,82 procent i overenskomstperioden. 

For Margit Nielsens vedkommende stiger lønnen altså ifølge beregninger fra FOA fra 25.348 kroner om måneden før skat til 27.086 kroner over tre år, forudsat at reguleringsordningen bliver indfaset som forhandlet. Hendes pension stiger i samme periode med 255 kroner om måneden fra 3.728 kroner til 3.984 kroner.

”Jeg anede ikke, at de lønstigninger også gælder os dagplejere. Der har været talt så meget om sygeplejerskerne og sosu’erne, og jeg havde overhovedet ikke regnet med mange tusind kroner i lønstigning. Jeg er vældig godt tilfreds,” siger hun.

Vigtigst med seniordage

Derfor har Margit Nielsen da også umiddelbart tænkt sig at stemme ja, når overenskomstforligene bliver sendt til urafstemning hos medlemmerne senere i maj.

Ikke kun på grund af lønstigningerne og den samlede økonomiske ramme på 8,1 procent, der indeholder aftaler om uddannelse, særlige puljer til lavtlønnede, en ligelønspulje og en særlig rekrutteringspulje til sundhedspersonale, men særligt fordi seniordagene er bevaret.

Læs også: Seniordage fredet i delforlig med regionerne

”Seniordagene er simpelthen det bedste. Det har været det vigtigste for mig i forhold til overenskomstforhandlingerne,” siger Margit Nielsen, der til næste år fylder 58 og dermed bliver berettiget til seniordage.

Vind og skæv i kroppen

”Vi kan se frem til at gå på pension senere, men det bliver vi altså ikke mindre slidte af. Seniordagene får jeg brug for, det er helt sikkert,” siger Margit Nielsen, der i sin naturdagpleje i Nørre Søby på Fyn har fire faste børn i alderen fra 11 måneder til knapt tre år. Somme tider har hun også et femte gæstebarn.

Og det slider på kroppen. Som dagplejer må man regne med at få nogle skavanker, som også til tider kræver behandling, forklarer Margit Nielsen.

”Man bliver vind og skæv af at bære rundt på et barn hele dagen. Selvfølgelig kan man bruge sine feriedage på at gå til fysioterapeut, men det er jo ikke det, feriedagene er beregnet til,” siger Margit Nielsen, der mener, at det kan se meget nemt udefra at være dagplejer.

”Man drikker en kop kaffe og giver barnet en sut og en tør ble. Sådan ser det ud, men sådan er virkeligheden ikke. Somme tider har jeg et barn, der er så ked af det, at det skal sidde på armen hele dagen, og det er altså noget, der tærer på kroppen.”

Dagplejer i over 25 år

Men der er flest gode dage, fortæller Margit Nielsen, der netop derfor også er virkelig glad for sit arbejde. Lønnen synes hun også efterhånden ligger på et fornuftigt niveau.

Læs også: OK18: Se hvornår du skal stemme

”Jeg husker stadig, hvordan det var at være dagplejer for 25 år siden. Da var lønnen ikke til at blive fed af,” siger Margit Nielsen, der har været dagplejer så længe, at hun efterhånden ligger på løntrin 21, som er sluttrinnet for dagplejere. Derudover har hun i en årrække været tillidsmand, har taget efteruddannelse og kurser, så hun nu er på trin 26.

Hvis Margit Nielsen og andre dagplejere skulle stige endnu mere, skulle man hæve slutlønnen for alle dagplejere til trin 22, 23 eller højere. 

”Jeg skal virkelig have noget, der tager kegler, hvis jeg skal stige et trin mere. Og derfor håbede jeg også, at vi kunne få flere løntrin. Jeg synes, man skal anerkendes for at have gjort et godt stykke arbejde i rigtig mange år. Det er det eneste, der mangler. Ellers er jeg virkelig godt tilfreds,” siger Margit Nielsen.

Rettet: Vi skrev, at Margit Nielsen er på sluttrin 26. Dette er ikke korrekt. Sluttrinnet for dagplejere er 21. Derudover har Margit Nielsen fem lokalt aftalte løntrin på grund af yderligere kvalifikationer, hvilket resulterer i, at hun er på løntrin 26.

Fakta: Lønstigning i kommunerne

De samlede generelle lønstigninger sker over tre år og falder fra 1. april 2018 til 1. oktober 2020. I alt stiger lønnen seks gange i overenskomstperioden – to gange i år, en gang i 2019 og tre gange i 2020. Lønstigningerne udgør 6,82 procent inklusiv forventet udmøntning fra reguleringsordningen.


  • Pr. 1. april 2018 stiger lønnen med 1,10 %
  • Pr. 1. oktober 2018 stiger lønnen med 1,30 %
  • Pr. 1. oktober 2019 stiger lønnen med 1,00 %
  • Pr. 1. januar 2020 stiger lønnen med 1,60 %
  • Pr. 1. april 2020 stiger lønnen med 0,40 %
  • Pr. 1. oktober 2020 stiger lønnen med 0,70 %

Kilde: FOA Overenskomst

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev