Annonce

En gård med en grøn mark foran med køer.

Tema: Profit på velfærd

Bosted undlod at fortælle om angiveligt sexovergreb på barn


Først da et barn anbragt uden for hjemmet betroede sig til sin mor om et oplevet sexovergreb, blev sagen anmeldt til politiet. Det er uheldigt, mener den visiterende kommune.

Annonce

Det private bosted Gården i Fjerritslev i Nordjylland får kritik af Socialtilsyn Nord for ikke at have orienteret myndighederne om et angiveligt seksuelt overgreb på en mindreårig beboer. Johnny Frederiksen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Tip os: Kender du noget til Hjorthøjgård eller de fire underliggende botilbud, kontakt da gerne Fagbladet FOAs journalist på anee@foa.dk
 

En beboer forsøgte at tvinge en mindreårig beboer til oralsex på det private bosted Gården i Fjerritslev, som er en del af den private bostedskæde Hjorthøjgård. Det fremgår af en skriftlig anmeldelse, som Nordjyllands Politi modtog i juli 2017, og som Fagbladet FOA gennem aktindsigt fra politiet har fået indsigt i.

Oplysninger fra Nordjyllands Politi viser desuden, at det var Jammerbugt Kommune - og ikke bostedet selv - der anmeldte sexovergrebet på barnet. Det bekræfter kommunen.
 
"Vi blev kontaktet af en mor, som har sit barn hjemme på weekend, som til hverdag bor på bostedet. Barnet fortæller om den her episode til moren, og moren tager så fat i os," siger Uffe Viegh Jørgensen, der er Familie- og Forebyggelseschef i Børne- og Familieforvaltningen i Jammerbugt Kommune.
 
Uffe Viegh Jørgensen fortæller, at Jammerbugt Kommune, efter at de var blevet orienteret om overgrebet, anmeldte det til Nordjyllands Politi og underrettede Socialtilsyn Nord. Bostedet Gården, der havde barnet i sin varetægt, gjorde altså ikke noget for at orientere myndighederne om overgrebet.

Socialtilsyn Nord skriver efterfølgende på Tilbudsportalen at, ‘ledelsen ikke har sikret, at anbringende myndigheder er orienteret om angiveligt seksuelt krænkende forhold mellem unge i tilbuddet’.

"Det, at vi ikke får den her underretning fra Hjorthøjgård, er selvfølgelig utilfredsstillende. Jeg kan oplyse, at det har givet anledning til nogle alvorlige drøftelser med Hjorthøjgård efterfølgende," siger Uffe Viegh Jørgensen.

Da Uffe Viegh Jørgensen får citaterne til et faktuelt tjek tilføjer han i en mail:
 
"Vi har dog fortsat tillid til stedet, idet Socialtilsyn Nord har været inde over, og vi har haft en drøftelse med Hjorthøjgård om det fremtidige samarbejde." 
 

Barnet blev fjernet

Uffe Viegh Jørgensen oplyser, at Jammerbugt Kommune handler hurtigt på informationen om overgrebet
 
"Efter vi blev orienteret om overgrebet, reagerer vi ved at køre ud og fjerne barnet fra Hjorthøjgård," siger han.
 
Notater fra Nordjyllands Politi viser, at mindst en anden sexkrænkelse mod en mindreårig har relation til Gården. Således fremgår det, at en beboer på Gården i 2015 blev anmeldt for at have delt børnepornografiske optagelser af en mindreårig uden for bostedet, som beboeren havde en relation til. 

Tavshed fra bosted

Lars Andreasen, der er leder af Hjorthøjgård, driver også Gården. Han har ikke svaret på Fagbladet FOAs mails og telefonopkald. Men på Hjorthøjgårds hjemmeside har man lagt mails fra Fagbladet FOAs journalist ud på nettet. Her har Hjorthøjgård skrevet sine kommentarer ind under en række fremsendte spørgsmål.

Læs også: Bosted forhindrede bevidst tilsyn i at tale med anbragte unge

"
Vi kan naturligvis ikke kommentere på enkeltsager til udenforstående, men kan forsikre enhver om, at hvis der måtte være sket noget, så er myndighed til enhver tid orienteret ud fra vores aktuelle vidensgrundlag og vores handlevejledninger," skriver de blandt andet.

Du kan læse de tre mails med Hjorthøjgårds bemærkninger her. (Note d. 15/7-2020: Linket er fjernet fordi Hjorthøjgårds hjemmeside er lukket ned.)
 
Efter deadline har Fagbladet FOA modtaget flere mails fra advokat Bjarke Vejby, som repræsenterer Lars Andreasen. Advokaten henviser blandt andet til, at Socialtilsyn Nord ikke har givet påbud eller sat Gården under skærpet tilsyn, samt at overgrebet er underlagt tavshedspligten, og at hans klient derfor ikke kan udtale sig om forholdene.
 
Fagbladet FOA har af hensyn til ofrene anonymiseret alder og køn for at sløre deres identitet.

Fakta om Hjorthøjgård

Hjorthøjgård er en privat kæde af botilbud. I Nordjylland ejer virksomheden de underliggende Gården, Myagergård, Akut/MMS og Nordlien. På Sjælland har de botilbuddet Langebjerggaard , fremgår det af Hjorthøjgårds egen hjemmeside.

Fagbladet FOA har særligt undersøgt forholdene på de fire botilbud i Nordjylland. Ifølge Tilbudsportalen - bostedernes udstillingsvindue til landets kommuner - er Gården, Myagergård og Akut/MMS godkendt til at modtage børn og unge i alderen 12 til 23 år. Nordlien er ifølge oplysninger på Tilbudsportalen godkendt til at modtage børn og unge i alderen 12 til 18 år samt voksne i alderen 18 til 30 år.

De fire botilbud modtager tilsammen borgere inden for Servicelovens § 107, § 103 og § 66, fremgår det af stedernes profiler på Tilbudsportalen. Målgruppen er personer med psykiatriske diagnoser, nedsat psykisk funktionsevne og/ eller særlige sociale problemer, skriver Hjorthøjgård på sin hjemmeside.

Kilde: Tilsynsportalen og Hjorthojgaard.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev