Annonce

Stormøde i Fredericia

Tema: OK18

Arbejdsmarkedsforsker på stormøde: Aldrig har solidariteten været så stor


Solidariteten er kæmpestor under årets overenskomstforhandlinger, siger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl til de 10.000 tillidsrepræsentanter, der er samlet i Fredericia torsdag 22. marts.

Annonce

Mere end 10.000 tillidsrepræsentanter fra alle dele af det offentlige deltog i stormødet i Fredericia, der undervejs blev kaldt Danmark historiens største politiske værksted. Cirka 2.400 er FOA-tillidsrepræsentanter. Heidi Lundsgaard

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

“Det er vanvittigt, det her.”

 

Arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet er tydeligt overrasket, da han træder ind på scenen foran 10.000 tillidsrepræsentanter til stormøde i Messe C i Fredericia. I den betongrå hal er tillidsrepræsentanter fra alle dele af den offentlige sektor samlet 22. marts for at stå sammen og for at forberede en eventuel storkonflikt.

 

Læs også: Aftale om nødberedskab er landet

Ifølge Laust Høgedahl lægger antallet af fremmødte et stort pres på forhandlingsparternes skuldre.

 

“Aldrig har solidaritetspagten været så stor. Det er aldrig set før i Danmark. Derfor ligger der et meget, meget stort pres i Forligsinstitutionen,” siger han og bliver mødt af 20.000 klappende hænder.


Stolt af den danske model

 Laust Høgedahl mener, at vi kan være stolte af den danske model, som vores arbejdsmarked bygger på. Men måske trænger den model til en revurdering, mener han.

“Vores model er en vindermodel. Men er det tid til et servicetjek? Har vi egentlig de mest optimale rammer for tillidsfulde realitetsforhandlinger? Tilliden har været nedadgående, og parterne står langt fra hinanden nu,” siger Laust Høgedahl. 

 

Igen bliver forskerens udsagn mødt af klappende hænder fra de mange tillidsrepræsentanter iklædt orange 3F-veste, røde FOA-kasketter og klistermærker, hvor der står “En løsning for alle”. 

 

Bøn til Christiansborg

Fordi arbejdsgiverne og arbejdstagerne i overenskomstforhandlingerne står langt fra hinanden, kan det betyde, at der kommer et politisk indgreb. Derfor har Laust Høgedahl en appel til Folketinget.

 

“Politikerne på Christiansborg skal lade parterne selv forhandle, selvom de gerne vil blande sig og lovgive på området. Men hvis der kommer et lovindgreb, er det vigtigt og nødvendigt, at det ikke er til den ene parts fordel.”

 

Tilliden til arbejdsmarkedsmodellen kan nemlig hurtigt smuldre, forklarer Laust Høgedahl. Han slutter af med et citat fra en norsk forsker.

 

“Tillid er som et mostæppe. Det tager lang tid at gro, men kan let rykkes i stykker.”


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev