Lønmodtagernes strejkevarsler er blevet mødt med lockoutvarsler fra arbejdsgivernes side. Hvis lockouten træder i kraft, vil den ramme 70.000 regionalt ansatte, 120.000 statsligt ansatte og 250.000 kommunalt ansatte. Her kan du få svar på, hvordan det berører dig.
Får jeg fuld løn under lockout?
FOAs hovedbestyrelse har foreløbigt besluttet, at medlemmer, der er omfattet af lockout, får fuld økonomisk dækning for tab af løn, pension og ferierettigheder fratrukket arbejdsmarkedsbidrag. Afhængig af lockoutens omfang kan hovedbestyrelsen ændre den beslutning.
"Ja, du får understøttelse af FOA ved både strejke og lockout. Det er FOAs hovedbestyrelse, der fastsætter størrelsen. Beslutningen er aktuelt, at du får en understøttelse svarende til din normale løn. Hvis mange rammes af lockouten og konflikten bliver langvarig, så kan hovedbestyrelsen til enhver tid ændre på satserne," siger faglig chef i FOA, Per Lange.
Bemærk, at du skal have være meldt ind i FOAs fagforening senest 1. januar 2018 for at kunne få konfliktunderstøttelse ved strejke eller lockout. Er du meldt ind efter 1. januar 2018, så har du kun ret til konfliktunderstøttelse, hvis du er nyansat på FOAs faglige område.
Er vi allerede i konflikt?
Nej, det er vi ikke. Men forhandlingerne er brudt sammen, og det er nu op til Forligsmanden at se, om der kan findes et kompromis mellem parterne. Men hvis der ikke findes et forlig, bliver der konflikt.
Lønmodtagerne har varslet strejke fra den 4. april, og arbejdsgiverne har varslet lockout fra den 10. april, men forligsmanden har mulighed for at udskyde strejken, så den rammer samtidig med lockouten.
Hvad skal jeg gøre under lockouten?
Hvis du er en del af konflikten, skal du forlade din arbejdsplads i det øjeblik, konflikten træder i kraft. Du må ikke være til stede på arbejdspladsen eller udføre arbejde under konflikten, medmindre du er på vagt som en del af et nødberedskab.
Bliver jeg lockoutet, selvom mit arbejde redder liv?
KL har meldt ud, at ansatte på ældre- og handicapområdet ikke vil være omfattet af lockouten. I starten af næste uge (uge 11) bliver det meddelt, hvilke konkrete kommunale arbejdspladser der bliver lockoutet, og hvilke der bliver fritaget fra lockouten.
På arbejdspladser, hvor borgere er afhængig af hjælp fra andre, vil arbejdsgiver skulle aftale nødberedskab med FOA. Der er altså medlemmer, som vil skulle arbejde i nødberedskabet under konflikten.
Hvad med elever?
Elever og praktikanter er ikke en del af en eventuel konflikt. Hvis der opstår konflikt, skal der tages stilling til, hvordan elever og praktikanter fortsat kan gennemføre deres uddannelsesforløb.
Er tillidsfolk også en del af konflikten?
Ja, både fællestillidsrepræsentanter (FTR), tillidsrepræsentanter (TR) og arbejdsmiljørepræsentanter (AMR) deltager i en eventuel konflikt. Det gør de, fordi der er tale om en såkaldt overenskomstmæssig konflikt.
Hvis du er tillidsrepræsentant for et område, hvor der skal oprettes nødberedskab, vil du dog fortsat blive betragtet som ansat, være vagtfri og være til rådighed i forhold til opgaver i forbindelse med etablering og afvikling af nødberedskabet.
Det vil være tillidsrepræsentanten, som står for kontakten til de medlemmer, som skal arbejde i nødberedskabet. Tillidsrepræsentanten skal involveres, hvis der opstår uenigheder om, hvilke opgaver der skal løses i nødberedskab.
Hvordan og hvornår slutter konflikten?
Der er ingen, der ved, hvornår en eventuel konflikt vil slutte. Der er tre udgange på en konflikt. En mulighed er, at parterne indgår et forlig. En anden mulighed er, at regeringen stopper konflikten ved et lovindgreb. Det var for eksempel tilfældet ved lockouten af lærerne i 2013. Den sidste mulighed er, at forligsmanden stiller et mæglingsforslag, som der bliver stemt ja til.
Hvis der er et resultat, der skal stemmes om, vil der blive indgået aftale om at suspendere konflikten, mens afstemningen foregår. Ved konfliktens ophør meddeler FOA de konfliktramte medlemmer, at arbejdet skal genoptages efter vagtplanen - også selvom du ikke har haft mulighed for at se vagtplanen fire uger før.
Har du spørgsmål?
Hvis en konflikt bliver en realitet, vil fællestillidsrepræsentanter, tillidsrepræsentanter, FOA-afdelinger og forbund sørge for, at alle spørgsmål under konflikten bliver besvaret.
Hvis du vil vide mere om forløbet omkring overenskomstforhandlingerne, kan du klikke ind på temasiden om OK18 på
foa.dk. Du kan også besøge Fagbladet FOAs
temaside, hvor vi samler alle artikler om forhandlingerne.
Kilder: Chefjurist hos FOA Ettie Trier Petersen og chefkonsulent hos FOA Asbjørn Andersen.