Annonce

Dennis Kristensen

Debat 

Klumme: Forlig eller forlis


I skrivende stund er det uvist, om det lykkes at lande et forlig. Vi håber det, men hvis ikke, er vi klar til strejke, skriver formand for FOA Dennis Kristensen.

Annonce

Overenskomstforhandlingerne er brudt sammen for både de statsansatte og de ansatte i kommuner og regioner. Alle forhandlere håber på god løsning i forligsinstitutionen. Jørgen True

Af Dennis Kristensen
Formand

Annonce

Ender overenskomstforhandlingerne i 2018 fredsommeligt med underskrifter på nye overenskomster eller med røde hænder i gaderne med krav om mere i løn? Det er det store spørgsmål i skrivende stund (5. marts), hvor overenskomstforhandlingerne er brudt sammen for både de statsansatte og de ansatte i kommuner og regioner. 

Læs også: Dennis Kristensen: Vi er klar til at lægge arm med arbejdsgiverne

Herefter kommer hovedslaget om din løn de næste tre år til at stå i Forligsinstitutionen, som vil forsøge at mægle mellem parterne for at undgå en storkonflikt. De statsansatte vil fortsat have en andel af opsvinget efter otte års økonomisk krise. Det samme vil vi i kommuner og regioner.

Under krisen var vi tvunget til at indgå forlig, som lige med nød og næppe kunne sikre reallønnen – dét du kan få for din løn. Nu er krisen aflyst, og så skal de offentligt ansatte naturligvis have andel i det opsving, som resten af befolkningen oplever. 
Nu skal reallønnen forbedres.

Nu er krisen aflyst, og så skal de offentligt ansatte naturligvis have andel i det opsving, som resten af befolkningen oplever.

Dennis Kristensen, formand
Der er også andre bolde i luften. Det gælder sikring af frokostpausen for dem, der har haft den i årtier, uden at den er nedskrevet i overenskomsten. Desuden gælder det lærernes arbejdstid.

I kommuner og regioner spiller arbejdsgivernes krav om færre seniordage en væsentlig rolle. Det samme gør vores krav om et særligt løft til de kvindedominerede fag og de lavtlønnede – ud over lønspørgsmålet for alle.

Kan de statsansatte og innovationsminister Sophie Løhde ikke nå hin­anden, og de kommunalt og regionalt ansatte ikke komme overens med kommuner og regioner, så ender det i konflikt. Enten strejke fra lønmodtagernes side eller lockout fra arbejdsgivernes side. Eller begge dele. 

Læs også: FOA har opstillet sin strejkehær: Se om du er med

I FOA har vi afsluttet udpegningen af strejkesteder, så vi har hjemmearbejdet på plads.

Alle forhandlere håber naturligvis på en løsning i Forligsinstitutionen med et ordentligt indhold, men lykkes det ikke, så må vi lægge arm med hinanden. Det er lige efter bogen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev