Annonce

Karen Stæhr

Debat 

Klumme: Svage ældre lades i stikken


Flere og flere ældre får ikke den hjælp, de har brug for, men overlades i stigende grad til sig selv og hjælp fra pårørende, skriver sektorformand Karen Stæhr.

Annonce

Der er brug for flere hænder i ældreplejen, skriver sektorformand Karen Stæhr. Hun håber, at kommunalpolitikerne vil holde deres løfter fra valgkampen. Jørgen True

Af Karen Stæhr
Sektorformand

Annonce

Ældreplejen har fyldt meget i debatten i den netop overståede kommunalvalgkamp. Forståeligt nok. For den sidste valgperiode har budt på den ene nedskæring efter den anden, og de håbefulde kandidater har stået i kø for at love flere hænder i ældreplejen. 

Og der er brug for flere hænder. Det viser en ny analyse fra forskningscentret VIVE, som har undersøgt, hvor meget hjælp ældre får, og hvem de får den af. Udviklingen i perioden fra 2002 til 2012, som VIVE har kigget på, er meget klar. 

Svage ældre får langt mindre hjælp af ældreplejen, forventes  at klare langt mere selv og er mere afhængige af ægtefæller.

De svageste ældre bliver glemt, når kommunerne ruller store rehabiliteringsplaner ud.

Sektorformand, Karen Stæhr.

Det er godt, når de ældre får redskaber til at være selvhjulpne i længere tid, men det er desværre ikke kun det, analysen viser. Der er nemlig flere og flere ældre, som ikke visiteres til den hjælp, de har brug for.

Det er for mig at se et stort problem, når vi taler stærkere ældre og rehabilitering. De svageste ældre bliver glemt, når kommunerne ruller store rehabiliteringsplaner ud, som desværre nogle gange bliver til besparelser. 

Efter 2012, som VIVES analyse går til, har der været massive nedskæringer i den kommunale ældrepleje og endnu mere fokus på rehabilitering. Derfor tror jeg desværre, at vi kommer til at se endnu flere ældre, der ikke får den hjælp, de har behov for, og dermed et yderligere pres på pårørende.

Jeg håber, politikerne tager de løfter, de har givet vælgerne, alvorligt, for vi kan se frem til endnu flere plejetrængende ældre i fremtiden.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev