Annonce

Dennis kristensen Foto jørgen True

10 skarpe om Alka-salget til Dennis Kristensen


Forsikringsselskabet Alka, som er ejet af fagbevægelsen, herunder FOA, skal sælges til Tryg. FOAs formand Dennis Kristensen svarer på spørgsmål om salget.

Annonce

FOA-formand Dennis Kristensen har ingen planer om, at millionerne fra salget af forsikringsselskabet Alka skal bruges til at sænke kontingentet for medlemmerne. Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

FOA er gået med til at sælge forsikringsselskabet Alka, som er ejet af Fagbevægelsen. FOA ejer 5,9 procent af aktierne, og hvis salget bliver godkendt af Konkurrencemyndighederne, får FOA 483 millioner kroner for sin andel.

Læs også: Sådan får du den rette løn under ferien

Fagbladet FOA har stillet forbundsformand Dennis Kristensen 10 spørgsmål om salget, der blandt andet giver dig svar på, hvad de mange millioner kroner skal bruges til.

- Hvorfor skal Alka sælges?

”På et tidspunkt besluttede de andre ejere af Alka, der er større end os, at iværksætte et salg. Vi valgte i FOA at sige, at hvis de, der har de store aktieposter vil sælge, så ville vi ikke stille os i vejen for det, men vi havde ikke selv et behov, for vi har været tilfredse med det afkast, vi har fået.”

Penge skal puttes i strejkefonden

- Hvad skal der ske med de penge, I får ud af et salg?

”Hvis vi skal opføre os fornuftigt, skal vi investere en andel af pengene, der sikrer os det samme udbytte og dermed det samme tilskud til vores drift, som vi har haft hidtil, så vi ikke skal ud og opkræve det i kontingent.”

”Det er Hovedbestyrelsen, der skal beslutte, hvordan pengene skal investeres, men min anbefaling vil være, at vi anbringer den resterende del i vores strejkefond, som vi har brug for at styrke.”

Efter strejken i 2008 har vi genopbygget strejkefonden, men arbejdsgiverne har meddelt os, at fremtidige strejkevarsler vil blive mødt af lockoutvarsler for resten. Det betyder, at en konflikt bliver meget dyrere end den, der var i 2008. Derfor vil det være fornuftigt at bruge resten af pengene i strejkefonden. Strejkefonden giver også et afkast, da den også er sat i værdipapirer. Investeringerne der er meget konservative, så afkastet er ikke så højt. Men pengene skal være der den dag, medlemmerne skal have strejkeunderstøttelser.

Læs også: Kend din ret, hvis du skal til læge i arbejdstiden

Signal over for arbejdsgiverne

- Er salget så ikke meget belejligt med de kommende overenskomstforhandlinger?

”Værdierne var der jo i forvejen. Men vi får mulighed for at styrke strejkefonden. Det er en mulighed, vi ellers ikke ville have haft.”

- Hvad betyder det i forhold til det signal, det sender til arbejdsgiverne?

”På samme måde, som da vi i 2012 genindførte et strejkekontingent, kan de se, at vi tager muligheden for konflikt alvorligt ved, at medlemmerne kan få dækket et løntab. Og de kan se, at strejkefonden er større, så vi er bedre polstret, og helt konkret kan vi holde længere i en strejke eller lockout.”

- De penge, der ikke skal i strejkefonden – hvor kan de blive investeret med samme afkast som Alka-aktierne gav? 

”Ved at investere i almindelige værdipapirer, obligationer og aktier. Men for at få det samme afkast, skal vi investere et større beløb.”

Kontingentnedsættelse kommer ikke på tale 

- Kan du ikke være fristet af at give medlemmerne en kontingentnedsættelse?

”Nej, for jeg ville synes, at jeg snød medlemmerne. Medlemmerne er ikke blevet rigere af det her, vi har bare fået kontanter i stedet for værdipapirer i vores egenkapital. Det ville være en kortsigtet løsning, og hvis vi sænkede kontingentet i en periode, ville vi mangle de millioner, den her investering har givet i afkast, og så ville vi på et tidspunkt skulle hæve kontingentet. Det ville være som at tisse i bukserne.”

- Hvad skal pengene helt sikkert ikke investeres i?

”Vi følger de samme etiske retningslinjer, som vi selv er med til at vedtage for PenSams investeringer. Det betyder, at der er en lang række ting, vi fravælger ud fra etiske begrundelser: Vi vil ikke investere i våben, børnearbejde, miljøskadelig virksomhed, olie og kul ud fra en klimabetragtning. Og vi vil ikke investere i selskaber, der roder sig ud i skattetænkning.”

- Er der penge fra salget, der skal skydes i PenSam?

”Hvis vi vælger at investere i PenSam, så vil værdipapirerne været placeret i strejkefonden. Og så er det strejkefonden, der investerer i PenSam. Men det er Hovedbestyrelsens beslutning.”

Alka-medlemsfordele forbliver

- Hvad får salget af betydning for de nuværende Alka-kunder?

Læs også: Tjek din lønseddel: Lille stigning på vej

”Det er lavet en kontrakt med Tryg om, at de medlemsfordele, der har været i Alka, fortsætter uopsigeligt i fem år. Priserne må kun stige i takt med pris- og skadesudvikling. Derudover får man del i Trygs bonusordning, hvor Tryg udlodder en del af deres overskud. De seneste år har det været på otte procent af det, kunden har betalt. Der vil uden tvivl være medlemmer, der er bekymrede for, at de får dyrere forsikringer, og de bør gå ud og kigge sig om på markedet.”

- Er det sikkert, at salget går igennem?

”Det er en handel, der har en størrelsesorden, så den kan påvirke konkurrenceforholdene, og derfor skal handlen godkendes af konkurrencemyndighederne. Det forventes at ske i foråret. I forvejen er der stor konkurrence på forsikringer i Danmark, og forventningen er, at det vil der blive givet tilladelse til.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev