Annonce

Mogens Bech Madsen

Debat 

Klumme: Mens vi venter på en ny læreplan


Der er især to udfordringer i den politiske aftale om nye læreplaner for dagtilbud 0-5 år, skriver sektorformand Mogens Bech Madsen. 

Annonce

En af de udfordringer FOA har peget på er, at den nye læreplan mod al fornuft ikke bliver opdelt i læringsmål for 0-2-årige børn og 3-5-årige børn, skriver sektorformand Mogens Bech Madsen.  Jørgen True

Af Mogens Bech Madsen
Sektorformand

Annonce

Lovteksten er endnu ikke skrevet, men der er truffet en politisk aftale om ny styrket læreplan for dagtilbud 0-5 år, som træder i kraft 1. juli 2018. Mange venter på svar på, hvad det nye er i den politiske aftale om en ny læreplan for dagtilbud 0-5 år, og hvilke udfordringer der følger med.  

FOA har peget på især to udfordringer i alle de fora, vi har medvirket i, om den nye læreplan. Den første udfordring er, at danske dagtilbud ikke er lige langt i deres udvikling i forhold til de krav, der bliver stillet i den nye læreplan. Nogle har for eksempel arbejdet med udvikling af læringsmiljøer længe, andre er lige begyndt.

Da de nuværende pædagogiske læreplaner blev indført i 2004, var mange hurtigt i gang med arbejdet, mens andre først kom rigtigt i gang i årene efter. Derfor er vi meget optaget af, at uddannelsen af de faglige fyrtårne, som skal sætte arbejdet med en ny styrket læreplan i gang, sikrer, at alle kommer med fra start. 

Den anden udfordring er, at den nye læreplan mod al fornuft ikke bliver opdelt i læringsmål for 0-2-årige børn og 3-5-årige børn.

Nogle har for eksempel arbejdet med udvikling af læringsmiljøer længe, andre er lige begyndt.

Mogens Bech Madsen, sektorformand. 

FOA har derfor sat en forsker i gang med undersøge, hvad der var særligt udfordrende i arbejdet med de nuværende læreplaner i dagtilbud 0-2 år. 

Dette skal bruges i materialer til FOAs medlemmer, der skal uddybe, hvordan den nye styrkede læreplan benyttes i det pædagogiske arbejde med de helt små børn. Resultatet præsenteres i forbindelse med landskonferencen ‘Kvalitet i dagplejen’ i foråret 2018.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev