Bliver du optaget i det skjulte på dit arbejde? For nyligt blev to ansatte på Plejecentret Blomstergården i Sorø afskediget, efter at pårørende havde lavet skjulte lydoptagelser fra plejeboligen, som blev offentliggjort af TV2 ØST.
1) Må en borger optage en samtale uden at fortælle om det?
Skjulte optagelser, som kan identificere ansatte, hvad end det er stemme, billeder eller video, er som udgangspunkt ikke lovligt, fordi det strider med persondataloven om indsamling af personoplysninger. Alligevel er der nogle undtagelser at være opmærksom på som ansat.
2) Hvornår er skjulte lydoptagelser lovlige?
Skjulte lydoptagelser er lovlige, så længe den, som optager, selv deltager i samtalen. Man må altså gerne som borger lave skjulte lydoptagelser af sin læge eller sin sosu-assistent uden at give dem besked. Det er derimod ulovligt, når det er en tredjeperson for eksempel en pårørende, som laver de skjulte lydoptagelser.
3) Skjulte videooptagelser
Hospitaler, institutioner og private boliger, hvor ansatte har deres arbejdsgang betegnes som ikke frit tilgængelige områder. Efter straffeloven er det forbudt at filme og overvåge på ikke frit tilgængelige områder. Det er altså ulovligt at lave skjulte videooptagelser af ansatte på arbejdspladsen, også i borgerens eget hjem, medmindre at det er blevet oplyst og godkendt af de ansatte på forhånd.
4) Offentliggørelse af skjulte optagelser
Som udgangspunkt er det strafbart at offentliggøre skjulte optagelser, hvis indholdet er krænkende og afslører fortrolige oplysninger om den anden person. Men der er et stort men, for hvis de skjulte optagelser afslører materiale, som er i offentlighedens interesse, kan hensynet til at få afdækket sagen være større end hensynet til privatlivets fred. Det vil altid være en konkret vurdering af den enkelte sag.
5) Må min arbejdsgiver lave skjulte optagelser af mig?
Arbejdsgiver må gerne lave forskellige kontroller på arbejdspladsen, hvilket også kan være TV-overvågning. Samtidig er arbejdsgiver forpligtet til at oplyse de ansatte om kontrollerne, de skal altså være blevet gjort opmærksom på overvågningen. Mange institutioner har for eksempel synligt videoovervågning, men det er af hensyn til personalets sikkerhed, og der skal være skiltning om overvågningen.
6) Hvad kan du gøre, hvis der er lavet en skjult optagelse med dig?
Hvis du bliver opmærksom på, at en borger laver skjulte optagelser af dig, skal du sige fra og underrette ledelsen, som har ansvaret for dit arbejdsmiljø.
Kilde: Peter Blume, professor i arbejdsret ved Københavns Universitet, og Datatilsynet.