Annonce

Sosu’er presses ud af sygehusene


Over de seneste fem år er der blevet 16 procent færre sosu-assistenter på hospitaler i hele landet. Det gør sektorformand i FOA, Karen Stæhr, vred.

Annonce

Bastian Petersen er social- og sundhedsassistent på akutmodtagelsen på Sydvestjysk Sygehus. En afdeling, hvor sosu-assistenter er i høj kurs. Robert Attermann

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

I hele landet bliver der længere mellem ansatte social- og sundhedsassistenter på sygehusene.

Tal fra KRL, Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, viser, at der på fem år er sket et fald fra maj 2012 til maj 2017 på 1.293 social- og sundhedsassistenter, svarende til 16,5 procent.

 
Og det er en udvikling, der ærgrer formanden for social- og sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr:

”Jeg er vred over, at man squeezer social- og sundhedsassistenterne ud af sygehusvæsenet. Vi kvalificerer uddannelsen kontinuerligt, og alligevel bruger de ledende sygeplejersker argumenter, så man nærmest får opfattelsen af, at social- og sundhedsassistenterne ikke har en uddannelse, selvom de både er autoriserede og har kompetencer, som kan bruges på hospitalerne. Det er nærmest lige meget, hvad vi siger og gør, så er der nogen, der sætter en barriere op for, at social- og sundhedsassistenterne kan være i sygehusvæsenet,” siger Karen Stæhr.

Stigning i antallet af sygeplejersker

I samme periode er antallet af sygeplejersker steget med 1.519 svarende til en stigning på 4,6 procent.

Men det er ikke ensbetydende med, at der er mere brug for sygeplejersker end social- og sundhedsassistenter, siger Karen Stæhr.

”Sygeplejerskeuddannelsen er en videnskabsteoretisk-orienteret uddannelse, mens social- og sundhedsuddannelsen er en mere praksisnæruddannelse med en hel del teori. Derfor er de to parter sammen et godt team. Deres kompetencer og faglighed spiller godt sammen til gavn for patienten,” siger Karen Stæhr.

FOA: Kig på kompetencer

Karen Stæhr mener, at løsningen skal findes ved, at lederne på afdelingen begynder at sammensætte personalet ud fra kompetencer og ikke alene faggrupper:

”FOA har ingen medlemmer, der har en lederstilling i en sengeafdeling på et hospital, men det skal ikke være faget, der er afgørende for, at man er en god leder. Løsningen er, at de ledere, man ansætter, forpligter sig til at se på, hvad det er for kompetencer, der er brug for. Man må ikke være så enøjet, at man kun kan se sine egne fagfæller. Man snyder de mennesker, der tager en uddannelse, og så ingen anerkendelse får,” siger Karen Stæhr.

Danske Regioner: Patienter indlagt kortere tid

Formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), forklarer faldet i antallet af social- og sundhedsassistenter med, at patienterne er indlagt i kortere tid. 

”Derfor er der personalegrupper, der ikke er det samme behov for. Det kan være komplekse opgaver,” siger Ulla Astman.

- Uddannelserne til social- og sundhedsassistenter tilpasses konstant behovet på hospitalerne. Får I brugt deres kompetencer fuldt ud?

”Du kan sikkert finde eksempler på at kompetencerne ikke bliver brugt fuldt ud. 
Trods specialisering har vi brug for social- og sundhedsassistenternes kompetencer, men det er på de enkelte afdelinger, man skal sætte det rette team,” siger Ulla Astman.

-Der er ikke sosu-assistenter i ledelseslagene – og de vil mene, at ledende sygeplejerskerne vælger egne fagfæller?

”Jeg er sikker på, at vores ledende medarbejder har blik for, at der er stor kompleksitet i opgaverne. Der er brug for mange faggrupper, og de sætter de bedste teams. Men afdelingerne ændrer kompleksitet, og der er ikke så mange patienter med et stort plejebehov,” siger Ulla Astman.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev