Annonce

En kvinde står med armene over kors op af en hvid væg.

Tema: Din ferie

Snyd ikke dig selv i ferien: Mange går glip af disse tillæg


FOA-medlemmer går glip af flere tusinde kroner, når de holder ferie. Mange får ikke alle tillæg, de har ret til.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Anette Skou Pedersen blev snydt for tillæg under ferie. ”Jeg tror, mange ikke aner, at de har krav på tillæg i deres ferie,” siger hun. Niels Åge Skovbo

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Overraskelsen kan være stor, når lønsedlen efter ferien dukker op. For en række FOA-medlemmer er lønnen nemlig lavere end normalt. Det skyldes, at arbejdsgiverne ikke har givet medarbejderne de tillæg, de har ret til, når de holder ferie.

Det er et problem, som 13 ud af 28 af FOAs lokalafdelinger har oplevet inden for det seneste år, viser en rundringning foretaget af Fagbladet FOA.

Læs også: Sådan får du den rette løn under ferien

Problemet er typisk, at medarbejdere, der normalt både har aften-, dag- og weekendvagter, kun bliver lønnet for dagvagter, når de holder ferie. Dermed får de ikke udbetalt de tillæg, vagter på skæve tidspunkter giver.

Det er ikke tilladt kun at sætte en medarbejder i dagvagt i ferien, når vedkommende normalt har blandede vagter. Det slog en højesteretsdom fast helt tilbage i 1976.

”Bare fordi det er ferie, kan man ikke sætte aften- og nattevagter i dagvagter. De har ret til at få de tillæg, de normalt får udbetalt, også når de holder ferie,” slår chefkonsulent hos FOA Lis Bjørnestad fast.

Læs også: Anette fik tjekket lønseddel efter ferien: Overraskelsen var stor

Ferien skal afspejle vagtplanen

Det skal være sådan, at hvis en arbejdsgiver bevilliger en medarbejder ferie, så skal vagtplanen afspejle den situation, at hvis ferien bliver aflyst af en årsag, der er tilladt, kan man komme ind og passe sit arbejde. Så skal der ikke være sat ti aftenvagter på dagvagt,” siger Lis Bjørnestad.

Bare fordi det er ferie, kan man ikke sætte aften- og nattevagter i dagvagter. De har ret til at få de tillæg, de normalt får udbetalt, også når de holder ferie.

Lis Bjørnestad, chefkonsulent i FOA

Mange lokalafdelinger oplever ifølge Fagbladet FOAs rundringning, at arbejdsgiverne bevæger sig ud på lovgivningsmæssigt tynd is for at spare penge.

”Jeg vil ikke sige, at arbejdsgiverne omgår reglerne, men vi oplever, at de strækker sig helt ud i en gråzone for at spare hver en krone,” siger Lis Bjørnestad. Hun opfordrer FOAs medlemmer til at tjekke, om de får den løn under ferien, som de ville få under arbejde.

Kreative arbejdsgivere

Hos FOA Frederikssund er det en problemstilling, formand for social- og sundhedssektoren Irene Buus kender godt.

”Der er ikke grænser for, hvor kreative arbejdsgiverne kan være. Vi hører det hvert år, når der er ferie. Så får medarbejderne pludselig ingen aftenvagter. Det gælder i øvrigt også ved barsel og langtidssygemeldinger,” siger Irene Buus og tilføjer:

”Arbejdsgiverne er pressede på deres økonomi, og nogle steder tror jeg ikke, at de ved bedre. De forstår ikke, at de ikke bare kan gøre, som de gør,” siger Irene Buus.

3 skarpe

3 skarpe til Louise Koldby Dalager, kontorchef i Kommunernes Landsforenings arbejdsgiverpolitisk Center.
- Hvorfor tror du, at så mange oplever problemer med forkert løn i ferien?
Vi kan ikke genkende billedet af, at kommunale arbejdsgivere undlader at betale deres medarbejdere den rette løn. Som medarbejder skal man naturligvis have den løn, man har krav på.

- FOA mener, det kan skyldes en presset økonomi i kommunerne?

Jeg kan kun gentage, at vi ikke kan genkende billedet af, at kommunale arbejdsgivere undlader at betale deres medarbejdere den rette løn.

- Bør man gøre mere fra KL’s side for at undgå at problemet opstår?

Vi vejleder altid kommunerne og har en ferievejledning tilgængelig. Hvis lederne bliver i tvivl om, hvorvidt nogen medarbejdere har ret til løn eller tillæg, bør lederne kontakte kommunens personaleafdeling.

Ilse Both-dommen

Ilse Both-dommen blev afsagt af Højesteret i 1976. Dommen fastslog, at betaling for tjeneste på særlige tidspunkter, der fast udbetales, også skal gives under sygdom, ferie og barsel med løn. For du har krav på sædvanlig løn under ferie, sygdom og barsel med løn.
Kilde: UfR 1976, side 528 f

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev