Annonce

Karen Stæhr

Debat 

Klumme: Brug for tillid til medarbejderne


Faglig dokumentation er nødvendig, men kontrol og regler må aldrig stå i vejen for at yde pleje og omsorg af god kvalitet.

Annonce

Vi får bedre resultater og kvalitet i det offentlige ved at have tillid til medarbejderne og bruge mindre tid på kontrol, skriver Karen Stæhr, der er formand for Social- og sundhedssektoren i FOA. Jørgen True

Af Karen Stæhr
Sektorformand

Annonce

Den offentlige sektor står foran en reform. Regeringen vil have mere sammenhæng i den offentlige sektor og dermed skabe bedre resultater og mere kvalitet for den enkelte borger. Men hvad vil det sige? Vi har talt om tidstyranni og bureaukrati i flere år. Alle er efterhånden enige om, at der er for lidt tillid til medarbejdernes egne prioriteringer af opgaver og faglige skøn, og at der bruges for meget tid på kontrol.

For medarbejderne er tid til kerneopgaverne det, der tæller. Tid til at udføre opgaverne med den faglighed, de er uddannet til. Tid til etik og værdighed i plejen. Tid til at drage omsorg for borgerne og patienterne; lige fra den sindslidende i psykiatrien til den 80-årige kvinde, der har brug for hjælp i eget hjem. 

Kontrol og regler må aldrig stå i vejen for at yde pleje og omsorg af god kvalitet.

Karen Stæhr, Sektorformand

Men i dag er medarbejderne så pressede på tid, at de i hjemmeplejen skal nå 30 borgerbesøg eller flere på en vagt. Der er skåret så meget, at der er afsat helt ned til tre minutter til en opgave. Ind og ud ad døren i en fart. Det går simpelthen ikke.

Når jeg er på besøg på arbejdspladser rundt om i landet, oplever jeg kompetente medarbejdere, der brænder for faget. Men som tingene er i dag, er der mere kontrol end tillid. Faglig dokumentation er nødvendig, men kontrol og regler må aldrig stå i vejen for at yde pleje og omsorg af god kvalitet. Det sagde FOA allerede tilbage i 2009 på et topmøde om Danmarks velfærd. Og det siger jeg her igen i 2017: Slip medarbejderne fri. Giv dem medindflydelse og medbestemmelse på eget arbejde. Det er tid til handling. Nu.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev