Annonce

Et kvindeligt folketingsmedlem

Tema: Syge børn

Familieordførere: Syge børn har brug for deres forældre


Familieordførere fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er åbne for muligheden for at give forældre ret til at passe deres syge børn. I Sverige og Norge har forældre haft samme ret i mange år.

Annonce

Familieordførerne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet erkender, at noget er galt med forældrenes rettigheder, når så mange føler sig presset til at aflevere syge børn i daginstitution og dagpleje. De vil gerne se på nye løsninger, så forældrene kan blive hjemme og passe deres børn selv. Steen Brogaard

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

”Små børn har altså brug for at være hos deres forældre, når de er syge.”

Det siger Pernille Bendixen, familieordfører fra Dansk Folkeparti, efter flere undersøgelser har vist, at forældre har store problemer med at passe deres børn, når de er syge.

Senest viste en medlemsundersøgelse fra FOA, at knap halvdelen (43 procent) af FOAs medlemmer har været nødt til at aflevere et sygt barn i institution. Andre undersøgelser fra Børnerådet og BUPL viser samme billede.

Danmark er samtidig et af de lande i verden, hvor begge forældre tilsammen arbejder mest, og hvor børn kommer tidligst i daginstitution.

”Det kalder på handling. Vi har som politikere et ansvar for at lytte til dem, der måske ikke er de mest højtråbende. Små børn kan jo ikke sige, hvordan de har det, og det er næsten ulideligt at se et barn, der trækker sig tilbage og ikke deltager i legen, fordi de er syge,” siger Pernille Bendixen, der før hun blev politiker arbejdede som dagplejer i ti år.

Læs også: LO: Politikerne skal sikre ret til børns sygedage

Ingen ret til syge børn

I dag er det for de fleste offentligt ansatte op til arbejdsgiveren at vurdere, om man kan bruge børns 1. og 2. sygedage. I Sverige har forældre en lovsikret ret til at kunne afholde 60 barnets sygedage hver pr. barn.

LO, der repræsenterer over en million lønmodtagere, gav for nylig bolden op til politikerne og pegede på en model, hvor forældrene får en lovsikret ret til at blive hjemme og passe deres børn, når de er syge.

”Vi blander os normalt ikke i de forhold, det er arbejdsmarkedets parter – og det har jeg respekt for. Men her vil det rigtige være at sætte sig sammen de parter, det handler om, og tage snakken: Politikere, arbejdsgivere og fagforeninger,” siger Pernille Bendixen, der har stillet en række §20-spørgsmål til Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om sagen.

Beregninger mangler

Der findes ingen fyldestgørende beregninger på, hvad det vil koste at sikre danske forældre ret til for eksempel 10 børns sygedage om året.

”Den meget interessante beregning er, hvad kan vi egentlig kan spare på stresssygemeldinger og for eksempel får nedbragt sygedagene på grund af smitte. Kontra hvad det koster at dække børns sygedage ind for forældrene. Det kunne jo være, at tallet gik i nul,” siger familieordfører Pernille Bendixen.

Læs også: Syge børn giver ondt i maven

S åbne over for ny model

Familieordfører fra Socialdemokratiet Julie Skovsby er åben over for at se på nye løsninger på problemet.

”Vi mener generelt, at det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler vilkårene på arbejdsmarkedet, og det er vigtigt, at vi finder en model, der passer til det danske arbejdsmarked. Så når en organisation som LO, som er en af parterne, foreslår en model, hvor politikerne går sammen om at sikre forældre ret til at blive hjemme med dagpenge – hvor arbejdsmarkedets parter sikrer en supplerende løn – så synes jeg som familieordfører, at det lyder spændende. Vi er villige til at se på det og få løst et problem, jeg tror, vi alle sammen kender,” siger Julie Skovsby.

S vil hjælpe børnefamilier

- Så Socialdemokratiet er ikke principielt imod, at forældre skal have ret at passe deres syge børn?

”Nej, jeg vil ikke afvise den model, LO foreslår. Ros for, at man forsøger at tænke nogle nye tanker, for vi står med nogle udfordringer, der kræver fælles løsninger. Vi vil gerne være med til at skabe rammerne for at løse den fælles opgave, det er at tage os godt af vores børn,” siger Julie Skovsby.

- Også hvis det kommer til at koste noget?

Det er jo altid en diskussion, hvordan man laver beregningerne for, hvad det vil koste. Der er jo ingen tvivl om, at der også er en pris at betale ved, at børnene kommer i institution, når de er syge,” siger Julie Skovsby, der vil tage emnet op internt i partiet.

Hun understreger, at en løsning på børns sygedage skal hænge sammen med mange andre politikområder, for eksempel beskæftigelsespolitikken.

Og det er jo også derfor, problemet ikke er blevet løst endnu, siger hun.

Læs også: Tre ud af fire ansatte har taget imod syge børn i dagtilbud

Hvor er arbejdsgiverne?
Hun savner at høre arbejdsgiverens stemme.

Hvordan er det at have en medarbejder, der sidder og tænker på, hvordan det min går i vuggestuen eller børnehaven, for det var vist ikke helt godt her til morgen? Der savner jeg, at de kommer på banen – for der er ingen af os, der kan løse opgaven alene. Vi er nødt til at finde nogle fælles løsninger sammen, siger hun.

Danmark bagud på børns sygedage

Danmark har de fleste offentligt ansatte mulighed for at holde børns første og anden sygedag, hvis ’det er foreneligt med forholdene på arbejdsstedet’.


Sverige har hver forælder ret til 60 dages fravær med syge børn under 12 år til 80 procent af lønnen, der betales gennem en fælles forsikringskasse – altså op til 120 dage årligt. Forældrene kan afløse hinanden. I 2014 havde svenske børn mellem 1 og 11 år 15 sygedage årligt.

Læs om barns sygedage i Sverige


Norge har hver forælder ret til 10 sygedage med fuldt løn årligt per barn under 12 år. Med to børn under 12 år har man ret til 15 dage.

Læs om barns sygedage i Norge

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev