Annonce

Tema: Syge børn

Næsten hver anden har afleveret sygt barn i daginstitution


Næsten hver anden af FOA’s medlemmer har afleveret et sygt barn i institution, viser undersøgelse. Næsten lige så mange har meldt sig selv syge for at kunne passe børnene.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Asger Kjærgaard-Vistisen er far til tre og en af de mange, der har prøvet at aflevere et sygt barn i institution – en oplevelse, der fik ham til at søge væk fra jobbet i hjemmeplejen. Søren Skarbye

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Kabalen går ikke op, når børnene er syge, viser en undersøgelse, FOA har foretaget blandt 706 medlemmer med børn i daginstitution, dagpleje og SFO.

Næsten hver anden af de adspurgte – 43 procent – har været nødt til at aflevere et sygt barn i daginstitution, fordi mulighederne for pasning var udtømt. Næsten lige så mange – 42 procent – har selv meldt sig syge for at få kabalen til at gå op.

Mange
 giver udtryk for, at der bliver set skævt til at tage barns første sygedag, og anden sygedag er flere steder helt udelukket.

”Nogle gange har jeg syge børn derhjemme og kigger til dem på ruten for at undgå at have for mange sygedage,” siger en social- og sundhedsassistent i undersøgelsen.

Læs også: Syge børn giver ondt i maven

Forældre er pressede

Børnefamilierne er generelt klemte, mener Thomas P. Boje, professor i sociologi og arbejdsmarked ved Roskilde Universitet.

”Det er tydeligt, at forældre i dag bliver mere og mere pressede og sat i en situation, hvor de må snyde sig til at drage omsorg for deres børn. Når børnene ikke bliver raske, må de få andre til at passe eller selv melde sig syge. Men bedsteforældre bliver længere på arbejdsmarkedet, så det bliver sværere at få det til at hænge sammen,” siger han.

Læs også: Tre ud af fire ansatte har taget imod syge børn i dagtilbud

Gør som resten af Norden

I Danmark har de fleste offentligt ansatte mulighed for en til to barns sygedage. Svenske forældre har årligt op til 60 barns sygedage med 80 procents løn, mens hver forælder i Norge har ret til ti dage med fuld løn årligt.

Danmark bør lære af de andre nordiske lande, mener professor Thomas P. Boje.

”Børn bliver altså syge – også mere end en enkelt dag. Med den svenske ordning skal man ikke leve med evig stress over, om børnene bliver syge,” siger han.

Ordningen kan oven i købet kan betale sig, mener han.

”Sverige har færre stresssygemeldte, selv om forældrene kun tager en til to sygedage mere end danske forældre. Så det er ikke fordi, folk misbruger det,” siger han.

FOA: Der kommer ikke en vikar

Undersøgelsen viser, at barns sygedage ikke er tænkt ind i normeringen på arbejdspladsen.
Det mener forbundssekretær Helena Mikkelsen, der selv har arbejdet i hjemmeplejen som social - og sundhedsassistent.

”Man har presset citronen så meget, at det er svært at have en fleksibilitet omkring syge børn. Melder man barn syg, kommer der ikke en vikar. Mange steder skal første dag dækkes ind af de andre medarbejdere.”

Mange oplever, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved, om de har gjort, hvad de kan for at få deres syge barn passet.

”Vi har en syg kultur ude på arbejdspladserne i forhold til mistillid,” siger Helena Mikkelsen, der som ansat i hjemmeplejen oplevede at blive kaldt på arbejde, da hun var hjemme og passe sin syge søn.

”Jeg følte, der blev stillet spørgsmålstegn ved min arbejdsmoral. Det tror jeg sker på rigtig mange arbejdspladser,” siger hun.

Problemet rammer skævt

Ifølge Dennis Kristensen, formand for FOA, rammer problemet skævt og stiller medarbejderne forskelligt.

”Er du enlig mor i København med forældre i Esbjerg har du ikke store muligheder for at få hjælp til pasning sammenlignet med et par, der har forældre lige rundt om hjørnet. Jeg synes, vi som samfund har et ansvar for at stille alle lige. Jeg kan ikke se andre løsninger, end at vi får mulighed for at holde vores børn hjemme længere tid, når de er syge,” siger Dennis Kristensen.

Danmark bagud med barns sygedage

Danmark har dårligere vilkår for barns sygedage end Sverige og Norge.

De fleste offentligt ansatte mulighed for at få fri de 1-2 første dage, hvis ’det er foreneligt med forholdene på arbejdsstedet’. Kun den ene forælder kan holde fri.

Læs om barns sygedage i Danmark


I Sverige har hver forælder ret til 60 dages fravær med syge børn under 12 år til 80 procent af lønnen, der betales gennem en fælles offentlig kasse – altså op til 120 dage årligt. Forældrene kan afløse hinanden.

Læs om barns sygedage i Sverige

 

I Norge har hver forælder ret til 10 sygedage med fuldt løn årligt per barn under 12 år. Med to børn under 12 år har man ret til 15 dage.

Læs om barns sygedage i Norge

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev