Annonce

Tillidsrepræsentant Peter Bugge arbejder på Psykiatrisk Hospital Risskov.

Tema: Vold i psykiatrien

Våben på hospital: Der er ikke tid til at visitere psykisk syge patienter


Der er fundet våben på Psykiatrisk Hospital Risskov. Våbnene smugles blandt andet ind, fordi de ansatte ikke altid har tid til at visitere patienterne.

Annonce

Tillidsrepræsentant Peter Bugge har oplevet, at patienter har smuglet våben med ind på  Psykiatrisk Hospital Risskov. Niels Åge Skovbo

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Af hensyn til sikkerheden er skarpe og spidse genstande forbudt på landets psykiatriske hospitaler, fordi flere patienter er udadreagerende eller selvmordstruede. 
 
Alligevel kan Fagbladet FOA dokumentere, at fund af våben er helt normalt på landets psykiatriske hospitaler. Et af de steder, hvor man oplever problemstillingen, er på Psykiatrisk Hospital Risskov. 
 
“Vi har beslaglagt paintballpistoler, knive og andre skarpe genstande,” siger Peter Bugge, der tillidsrepræsentant på hospitalet.

Våbnene smugles ind af patienter, der har dem på sig, når de bliver indlagt eller kommer tilbage fra udgang.
 
“Vi har en lav normering. Det gør os sårbare for, at der kommer våben ind. Det er ikke altid, at vi får visiteret patienterne, selvom vi har en fornemmelse af, at de har narko eller våben med. Det har vi ikke ressourcer til,” siger Peter Bugge, som henviser til, at hospitalet i Risskov har en af landets laveste normeringer.
 
Kombinationen af narko og våben er særlig farlig, da stofferne gør patienterne uforudsigelige. På Risskov er der da også sket en række grove overfald det seneste halve år. Indtil nu har overfaldene ‘bare’ foregået med hænderne, men han frygter, at våbnene på et tidspunkt kommer i brug.
 
“Vi har fundet knive på afdelingen og ved visitationen af patienterne. Når man hører om det, bliver man nervøs. Ikke bare for ens førlighed, men også for vores liv,” siger Peter Bugge.

På nogle psykiatriske hospitaler er miljøet blevet så hårdt, at de ansatte nogle steder ikke tør anmelde patienterne til politiet, når de begår kriminalitet, af frygt for repressalier. 
 
Utrygheden ved at anmelde en patient, der for eksempel er taget med et våben og har en tendens til personfarlig kriminalitet, kender de godt på Risskov. Men gennem et målrettet fokus på nultolerance, bliver det meste kriminalitet i dag anmeldt.
 
“Vi har temmelig mange politianmeldelser. Det fortæller noget om, hvor belastet arbejdsmiljøet er. Men det viser også, at vi har en ledelse, der støtter os og bakker op om, at vi skal anmelde alt,” siger Peter Bugge. 
 
I Region Midtjylland kender regionsrådsformand Bent Hansen (S) godt til fund af hjemmelavede våben på afdelingerne, skriver han i en mail.
 
"Hvis der er begrundet mistanke om for eksempel våben eller stoffer, har personalet mulighed for at visitere patienten. I forbindelse med arbejdet med at styrke arbejdsmiljøet i Risskov har vi en styregruppe, hvor både medarbejdere og ledere indgår," skriver Bent Hansen og fortsætter:
 
"Så vidt jeg ved, har personalet ikke rejst det som et problem i styregruppen, og jeg vil opfordre til, at personalet rejser det der. Er det et problem, skal vi det til livs, og det kan ikke gå stærkt nok."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev