Næsten to tredjedele (64 procent) af FOAs medlemmer mener, at deres løn er uretfærdig i forhold til de opgaver og det ansvar, de har.
Dermed er utilfredsheden med lønnen markant større blandt FOAs faggrupper, der blandt andet tæller sosu-personale og pædagogmedhjælpere, end i befolkningen generelt, hvor 38 procent finder lønnen inden for deres eget fagområde uretfærdig. Det viser nye undersøgelser, en medlemsundersøgelse fra FOA og to undersøgelser blandt et repræsentativt udsnit af alle danskere, som analyseinstituttet Epinion har lavet for FOA.
Ifølge de sidste undersøgelser ønsker en stor del af danskerne, at flere af de store FOA-faggrupper skal anerkendes og påskønnes mere. Næsten 6 ud af 10 danskere synes, at sosu-hjælpernes og pædagogmedhjælpernes løn er uretfærdig. Denne gruppe synes i gennemsnit, at social- og sundhedshjælperen og pædagogmedhjælperen skal have cirka 3.000 kroner ekstra om måneden.
Læs også: Flertal af danskerne vil have mindre lønforskelle
Utilfredshed er sundhedstegn
Det glæder FOAs formand Dennis Kristensen.
“Det er godt at vide, at FOAs lønkrav har klangbund i den danske befolkning. Men det er også et sundhedstegn, at vores medlemmer ikke bare bøjer nakken og accepterer de lønforskelle, de oplever,” siger han.
Løn er ikke retfærdig
Undersøgelserne sætter dog ikke nye løn-tanker i gang hos kommunernes chefforhandler på området, Michael Ziegler, der er borgmester i Høje Taastrup.
“Jeg mener også, at sosu-assistenter og andre FOA-grupper udfører et vigtigt arbejde, men vi forhandler ikke ud fra meningsmålinger. Løn drejer sig ikke om retfærdighed, men om, hvordan vi i kommunerne sikrer os den arbejdskraft, vi har brug for.”
Arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand fra Københavns Universitet mener, undersøgelserne kan skabe god debat under overenskomstforhandlingerne.
”Men hvis nogle grupper skal have mere, er der andre, der skal have mindre, og derfor er det meget svært at løfte større grupper på én gang.”