Annonce

En social- og sundhedsassistent kigger dokumenter igennem

Tema: Løn som fortjent

Danskerne: Offentligt ansattes løn er uretfærdig


Vores løn er uretfærdig, mener mange af FOAs faggrupper. En stor del af befolkningen er enig.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Trine Fuglesang Nielsen er gået viralt på de sociale medier med en opfordring til oprør over lønnen på sosu-området. "Har andre med højere løn virkelig et job, der er så meget vigtigere end mit," spørger hun. Trine Fuglesang Nielsen får 23.000 kroner om måneden som grundløn. Niels Åge Skovbo

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Næsten to tredjedele (64 procent) af FOAs medlemmer mener, at deres løn er uretfærdig i forhold til de opgaver og det ansvar, de har.

Dermed er utilfredsheden med lønnen markant større blandt FOAs faggrupper, der blandt andet tæller sosu-personale og pædagogmedhjælpere, end i befolkningen generelt, hvor 38 procent finder lønnen inden for deres eget fagområde uretfærdig. Det viser nye undersøgelser, en medlemsundersøgelse fra FOA og to undersøgelser blandt et repræsentativt udsnit af alle danskere, som analyseinstituttet Epinion har lavet for FOA.

Ifølge de sidste undersøgelser ønsker en stor del af danskerne, at flere af de store FOA-faggrupper skal anerkendes og påskønnes mere. Næsten 6 ud af 10 danskere synes, at sosu-hjælpernes og pædagogmedhjælpernes løn er uretfærdig. Denne gruppe synes i gennemsnit, at social- og sundhedshjælperen og pædagogmedhjælperen skal have cirka 3.000 kroner ekstra om måneden.

Læs også: Flertal af danskerne vil have mindre lønforskelle

 Utilfredshed er sundhedstegn

Det glæder FOAs formand Dennis Kristensen.

“Det er godt at vide, at FOAs lønkrav har klangbund i den danske befolkning. Men det er også et sundhedstegn, at vores medlemmer ikke bare bøjer nakken og accepterer de lønforskelle, de oplever,” siger han.

Løn er ikke retfærdig

Undersøgelserne sætter dog ikke nye løn-tanker i gang hos kommunernes chefforhandler på området, Michael Ziegler, der er borgmester i Høje Taastrup.

“Jeg mener også, at sosu-assistenter og andre FOA-grupper udfører et vigtigt arbejde, men vi forhandler ikke ud fra meningsmålinger. Løn drejer sig ikke om retfærdighed, men om, hvordan vi i kommunerne sikrer os den arbejdskraft, vi har brug for.”

Arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand fra Københavns Universitet mener, undersøgelserne kan skabe god debat under overenskomstforhandlingerne.

”Men hvis nogle grupper skal have mere, er der andre, der skal have mindre, og derfor er det meget svært at løfte større grupper på én gang.”

Folkelig opbakning til FOA-faggrupper

59 procent af danskerne mener, at sosu-assistenter fortjener mere anerkendelse og påskønnelse. Dermed topper faggruppen en liste, som er baseret på en undersøgelse af befolkningens holdninger til forskellige faggruppers løn. Men også rengøringsassistenter (53%), pædagogmedhjælpere (46%) og dagplejere (41%) skal efter mange danskeres opfattelse anerkendes mere.


Kilde: Befolkningsundersøgelse om anerkendelse og holdninger til lønforskelle (Analyseinstituttet Epinion for FOA, oktober 2016)

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev