Annonce

To ældre beboere og social- og sundhedsassistent Ulla Holdt Tychsen

Jul på job: Så mange arbejder


Mange af FOAs medlemmer skal arbejde hen over julen, og det betyder, at de ikke kan være hjemme ved familien. Men sosu-assistent Ulla Holdt Tychsen har fundet en løsning.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Ulla Holdt Tychsen skal arbejde juleaften på Plejecenter Lindevang i Løgumkloster. "Jeg er glad for, at jeg kan give beboerne en rigtig god aften," siger social- og sundhedsassistenten, der her ses med beboerne Thyra Bonde (tv.) og Karen Olsen (th.) Lene Esthave

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Julen er for mange en særlig højtid, som bliver tilbragt i familiens skød. Men for næsten tre ud af fire af FOAs medlemmer betyder julen og nytåret også, at de skal på job. Ud af dem skal 19 procent arbejde på selve juleaften. Det viser en ny medlemsundersøgelse, hvor dagplejere og ansatte i daginstitutioner og SFO dog ikke er med.
 
Otte ud af ti er helt eller delvist tilfredse med deres arbejdsplan for jul og nytår, men for mange er det samtidig også et stort afsavn, at de ikke kan være hjemme hos familien.
 
”Det er ikke særlig spændende at arbejde juleaften/juledagene, hvor ens familie er sammen, og børnene savner også, at man er der. Men der er også beboere, der skal passes og mærke, at man vil dem,” skriver et medlem i undersøgelsen. 
 

Jul en dag før

En af dem, der har fået julekabalen på job til at gå op, er 49-årige Ulla Holdt Tychsen. Hun arbejder som social- og sundhedsassistent på Plejecenter Lindevang i Løgumkloster, og i år er det hendes tur til at have vagt juleaften. Det sker hvert fjerde år.
 
”Jeg er glad for mit arbejde, og har i mange år arbejdet jule- og nytårsaften, så det er ikke noget nyt. I år er jeg så heldig, at min mand kommer med og spiser julemiddag. Så kan han også hjælpe til med opvasken og at skære and ud, hvis der er brug for det,” siger Ulla Holdt Tychsen.
 
Selvom social- og sundhedsassistentens juleaften foregår på jobbet, går hun ikke glip af julehygge med familien.
 
”Vi holder juleaften derhjemme med familien den 23., og så holder mine børn jul hjemme ved svigerforældre den 24. Det er så fint,” siger hun.
 

En god aften for beboerne

Det godt kan være lidt træls at skulle arbejde juleaften, men når først man er på jobbet, er det fuldstændig lige meget, mener Ulla Holdt Tychsen.
 
”Jeg er glad for, at jeg kan give beboerne en rigtig god aften. Når de holder jul her, er de i vante og hjemlige omgivelser. Vi forsøger at skabe en så familiær og 'gammeldaws' juleaften som muligt med julesange, julemad og dans om juletræet. Og det er rigtig hyggeligt,” siger social- og sundhedsassistenten.

FAKTA: Bag om undersøgelsen

Medlemsundersøgelsen ‘Arbejde i julen og nytåret’ er foretaget blandt erhvervsaktive FOA-medlemmer på nær ansatte i dagplejen, daginstitutioner og SFO. 3.980 deltog.

Læs hele undersøgelsen her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev