Annonce

Formanden for FOA til kongres

Tema: Kongres 2016

Stor spænding: Hvornår skal Dennis gå af?


Fredag afgør FOAs kongres, hvornår forbundsformand Dennis Kristensen skal gå af. Skal det være midt i de afgørende dage i overenskomstforhandlingerne i 2018 eller senere?

Annonce

Dennis Kristensen ved endnu ikke, om den igangværende kongres i Aarhus bliver hans sidste som forbundsformand. Men han har indstillet sig på det.

Af Gitte Hejberg
Journalist

Annonce

Når forbundsformand Dennis Kristensen 13. februar 2018 fylder 65 år og dermed når folkepensionsalderen, har han ikke alene udsigt til fejring, fest og hundredevis lykønskninger på Facebook. Han har også udsigt til kun at blive siddende et par uger mere i formandsstolen. Så skal han nemlig ifølge FOAs love lette sig fra stolen i forbundshuset og takke af.

Læs også: Ny FOA-formand skal vælges i april 2018

Det er hverken en nyhed eller specielt dramatisk. Hvis det ikke lige var, fordi FOAs hovedbestyrelse og flere af FOAs lokalafdelinger har stillet forslag, som kan betyde, at forbundsformanden kan blive længere.

Dennis Kristensen forsøger at holde lav profil i spørgsmålet, selv om flere medier i løbet af de seneste dage har skabt drama om hans afgang. Han forsikrer, at han bestemt ikke har tænkt sig at klamre sig til hverken kontor- eller talerstolen.

”Jeg og de øvrige valgte blander os ikke i denne debat, fordi den handler om vores vilkår. Min afgangsalder har været en præmis siden mit første valg i 2002. Jeg har før mit valg – som hovedbestyrelsesmedlem – været fortaler for sammenkædning af afgangsalder og ordinære kongresser,” siger Dennis Kristensen.

En ekstraordinær kongres koster i dag cirka 1,5 til 2 millioner kroner. Så der er også medlemskroner på spil.

Formandsopgør på uheldigt tidspunkt

FOAs hovedbestyrelse har argumenteret med, at det er uhensigtsmæssigt, hvis Dennis Kristensen som topforhandler skal gå af i februar midt i de vigtige overenskomstforhandlinger. Hovedbestyrelsen foreslår derfor, at FOA først i slutningen af april 2018 gennemfører en ekstraordinær kongres, hvor en ny formand kan vælges.

Flere af FOAs afdelinger har stillet ændringsforslag til FOAs love, der kan medføre, at forbundsformanden kan blive endnu længere. Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) forslår eksempelvis, at der ingen aldersgrænse bør være, da det kan opfattes som aldersdiskrimination. Et forslag fra FOA Social- og Sundhedsafdelingen går derimod på, at forbunds- og sektorvalgte lønnede skal afgå senest ved førstkommende kongres efter folkepensionsalderens indtræden. Det ville i så fald betyde i efteråret 2019.

Tror på afgang om halvandet år

Selv forudser Dennis Kristensen, at kongressen vælger ikke at røre ved lovene, hvilket betyder, at han skal gå af ved udgangen af februar 2018.

”Jeg forventer ikke, at lovene ændres på denne kongres. Men såfremt det besluttes at adskille min afgang med et par måneder fra overenskomstforhandlingerne i foråret 2018, bliver jeg gerne den ekstra tid,” forsikrer forbundsformanden.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev