Annonce

Torsten Fels, Knud Kristensen, Karen Stæhr, Poul Nyrup og Dennis Kristensen

Tema: Kongres 2016

Sårbare unge får hjælp af FOA og Headspace


Et nyt partnerskab mellem Headspace, PenSam og FOA sikrer, at sårbare unge fremover vil få langt bedre hjælp.

Annonce

FOA, PenSam og Headspace indgik onsdag på kongressen en partnerskabsaftale, som sikrer Headspace 750.000 kroner over tre år til at hjælpe unge psykisk sårbare. Niels Åge Skovbo

Af Anna Rossman Thejsen
Redaktionschef

Annonce

Ensomhed. Angst. Selvmordstanker. Mere end 20 procent af de unge har mentale problemer, viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen WHO. Og alt for mange går alene med de tunge tanker og problemer. De bliver fremover sikret bedre hjælp og støtte med en ny partnerskabsaftale mellem rådgivningstilbuddet til sårbare unge, Headspace, pensionsselskabet PenSam og FOA.

Kommer ud til flere

Parterne skrev under på aftalen på FOAs kongres onsdag. Med aftalen følger i alt 750.000 kroner fra FOA og PenSam, som over de næste tre år skal sikre, at Headspace fremover kan hjælpe endnu flere unge. Headspace tilbyder i dag anonym rådgivning til psykisk sårbare unge i ti byer, og her glæder man sig over nu at kunne komme ud til mange flere.

”Jeg er dybt taknemmelig for samarbejdsaftalen. Tidlig indsats over for psykisk sårbare unge er noget af det, der skal til for at lette presset på psykiatrien. I Headspace har vi de seneste tre år hjulpet 20.000 unge mennesker. Ganske mange af dem ville være landet i psykiatrien, hvis de ikke havde fået hjælp hos os,” siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der er stifter af og protektor for Det Sociale Netværk, som rådgivningstilbuddet Headspace hører under. 

Unge FOA’ere kan få hjælp

Pengene fra FOA og PenSam skal blandt andet gå til at hjælpe de unge, der ikke er syge nok til at få behandling i psykiatrien, men som samtidig heller ikke er raske nok til at passe et arbejde eller at gennemføre en uddannelse. Blandt dem er også mange af dem, der i dag falder fra pædagogisk assistent- og social- og sundhedsuddannelserne. De kan ligesom andre psykisk sårbare unge ende i psykiatrien, hvis de har problemer og ikke får hjælp i tide. 

”Samarbejdsaftalen betyder, at medlemmerne i FOA kan få gode samtaler og god rådgivning hos Headspace fremover. Jeg glæder mig rigtig meget til samarbejdet de kommende år,” siger Poul Nyrup Rasmussen.

Stor gevinst for samfundet

FOAs forbundsformand Dennis Kristensen understreger også vigtigheden af det forebyggende arbejde, Headspace udfører.

”I FOA kan vi se et meget voldsomt pres på psykiatrien i disse år. Vi har været vidne til vold, trusler og endda drab. En meget stor del af løsningen på psykiatriens problemer er at satse langt mere målrettet på forebyggende arbejde, for så bliver behovet for en velfungerende psykiatri simpelthen mindre. Vi er dybt imponerede af tilgangen i Headspace , og vi bør alle hjælpe til, så tilbuddene i dag bliver landsdækkende,” siger Dennis Kristensen.

Aftalen glæder også administrerende direktør i PenSam Torsten Fels:

”I mange tilfælde vil hjælpen kunne aflæses direkte i både pensions- og samfundsøkonomien. Ender en tyveårig på arbejdsmarkedet frem for i behandlingspsykiatrien, er gevinsten på et pænt tocifret millionbeløb for samfundet,” siger Torsten Fels.

Donation til SIND og Headspace

Samtidig med at samarbejdsaftalen blev underskrevet, donerede FOA 25.000 kroner til henholdsvis Headspace og organisationen SIND, som er talerør for psykisk syge og deres pårørende.

FAKTA: Det skal partnerskabsaftalen

• Udbrede viden om Headspace og Det Sociale Netværks tilbud og rådgivning som led i det forebyggende arbejde for de unge og personalet i psykiatrien, herunder FOAs medlemmer.
• Bidrage til kompetenceudviklingen af social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter og pædagogiske assistenter. For eksempel via samarbejde med social- og sundhedsskolerne og efteruddannelse til FOA-medlemmer ansat inden for børne- og ungeområdet.
• Øge kendskabet til, at elever på PAU- og SOSU-uddannelsessteder kan få tidlig og forebyggende hjælp i Headspace, før det udvikler sig til kroniske psykiske problemer.
• Etablere samarbejde mellem de ti Headspace-byer og lokale FOA-afdelinger. Herunder mulighed for gratis rådgivning i Headspace til FOA-medlemmer mellem 18 og 25 år.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev