Annonce

Tema: Rygning

Fyret for at nægte at arbejde i røg


Kuno Arnkildes arbejdsgiver kunne ikke garantere ham et røgfrit arbejdsmiljø og valgte derfor at opsige ham.

Annonce

Video: Henriette Skov Andersen

Af Birgitte Wulff
Journalist

Annonce

Opdateret den 23.11.2016

61-årige Kuno Arnkilde fra Nivå mistede for få uger siden sit arbejde, da han ikke længere ville finde sig i at arbejde i lokaler med røg.

Han var ansat i Danmarks største private firma indenfor pleje af respiratoriske patienter, Bruger - Hjælper Formidlingen, og var en del af akut-teamet, og han vidste aldrig på forhånd, hos hvilken borger han skulle tage en vagt.

Det eneste, han vidste, var, at borgeren var alvorligt syg og trak vejret gennem en respirator, og at vagten ville vare 12 timer.

Læs også: To ud af tre udsættes for passiv rygning på jobbet

Kan ikke tåle røg

Rygeloven er ganske klar, og man kan ikke forhindre en borger i at ryge i eget hjem. Men arbejdsgiveren kan forlange, at der er luftet ud, når hjælperen træder ind ad døren.

I praksis var det dog umuligt i Kuno Arnkildes tilfælde at bede borgerne om at lufte ud i soveværelset, da lungepatienter ikke kan tåle træk.

Kuno Arnkilde har lægens ord for, at han ikke kan tåle røg, og han forsøgte derfor længe at overtale sin arbejdsgiver til at give ham vagter i hjem, hvor der ikke blev røget.

Læs også: Hjælper beboer med at ryge én gang i timen

Får hjælp af FOA

Det ville arbejdsgiveren ikke, men tilbød at placere ham i en fast gruppe, hvor borgerne var ikke-rygere. Men Kuno Arnkilde ville være sikker på, at borgerens pårørende ikke røg i hjemmet, og den garanti ville arbejdsgiveren ikke give, og firmaet valgte derfor at opsige Kuno Arnkilde.

Under forhandlingerne har Kuno Arnkilde søgt hjælp hos FOA, som nu har bedt Arbejdstilsynet tage stilling til arbejdsvilkårene for Kuno Arnkilde og andre, der skal hjælpe deres borgere med at ryge.

Bruger - Hjælper Formidlingen har ikke ønsket at kommentere den konkrete sag. HR-chef Elin Hausle slår dog fast, at fra Bruger - Hjælper Formidlingen generelt mener, at flere regler ikke er vejen frem.

"Som Danmarks største private leverandør af hjælp og støtte til mennesker med handicap er vores grundværdi at sætte borgeren i centrum og sikre retten til medbestemmelse over eget liv. Det sker først og fremmest gennem dialog og fleksibilitet - ikke ved at opstille regler," skriver hun i en mail til Fagbladet FOA.

Læs også: Røgfri arbejdstid giver bedre mad til de gamle

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev