Annonce

LO-formand Lizette Riisgaard

Tema: Kongres 2016

LO-formand: Magthavere skal lytte mere til befolkningen


Regeringen skal tage ved lære af den seneste tids valg i udlandet, og lytte mere til sin befolkning, mener LOs Formand Lizette Risgaard. 

Annonce

LOs formand Lizette Risgaard mener, at afstanden mellem magthaverne og den almindelige lønmodtager er ved at blive for stor. Scanpix/Leif Tuxen

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Magthaverne i Danmark skal passe på, at afstanden mellem eliten og den almindelige lønmodtager ikke bliver for stor, for det kan få konsekvenser. Det mener LOs formand Lizette Risgaard:
 
”Regeringen er ikke lydhøre over for befolkningen, og det er meget bekymrende. Man kan se det i England med Brexit og i USA med valget af Trump. Man ville væk fra det etablerede, hvor der ikke er blevet lyttet til, hvad befolkningen siger og mener. Det synes jeg, man skal tage ved lære af i Danmark,” siger hun.
 
Specielt i regeringens foreslåede 2025-plan, mener hun, at der er flere kritisable punkter, som kommer til at ramme den almindelige lønmodtager.
 

Vanvittigt at spare sammen til skattelettelser

Blandt andet forslaget om at hæve pensionsalderen med et halvt år i 2025 møder kritik fra Lizette Risgaard:

”Der er rigtig mange LO og FOA-medlemmer, der ikke kan se, hvordan de skal holde det halve år længere. Den i forvejen planlagte forhøjelse af pensionsalderen var baseret på, at man så også skulle gøre noget ved arbejdsmiljøet. Det har man så ikke gjort, der har man tværtimod sparet,” siger LO-formanden, som deltager i åbningen af FOAs kongres onsdag.
 
Derfor har LO udarbejdet fire forslag under overskriften ”Flere gode år på arbejdsmarkedet”, der specielt fokuserer på arbejdsmiljø og mulighed for efteruddannelse, for at ruste befolkningen til at være længere på arbejdsmarkedet. De fire forslag har dog ikke mødt nogen begejstring fra regeringens side.
 
”Der er ingen tvivl om, at regeringen bare betragter den forhøjede pensionsalder som en lille krusning på overfalden. Så det her, det skal vi kæmpe for. Vi skal holde fast i politikerne, og fortælle dem, at det her er en fuldstændig vanvittig måde at spare sammen til skattelettelser på,” siger Lizette Risgaard.
 

Offentlig sektor under pres

Specielt den offentlige sektor står over for nogle store udfordringer i fremtiden, mener Lizette Risgaard, og der er derfor et behov for, at magthaverne lytter mere til, hvad der bliver sagt i befolkningen.

”Der er grænser for, hvad man som for eksempel FOA-lønmodtager kan holde til. Den offentlige sektor er i forvejen presset, og planen er nu, at væksten i det offentlige ikke engang skal følge befolkningsudviklingen. Så vi skal blive ved med at være lønmodtagernes stærke stemme, for der er brug for at råbe politikerne op,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev