Annonce

Vejskilt forbyder stress på baggrund af blå himmel med skyer

Tema: Stress

6 råd til at bekæmpe stress


En arbejdsplads kan få sin investering to gange igen, hvis den vælger den rigtige stressindsats, viser en undersøgelse.

Annonce

Vælger en arbejdsplads den rigtige stressindsats, er der store gevinster at hente, viser en ny undersøgelse fra rådgivningsvirksomheden Cowi. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Nedsat sygefravær og mere effektive medarbejdere. Det er nogle af gevinsterne ved at vælge den rigtige stressindsats.

Faktisk kan en arbejdsplads tjene penge på at vælge den rigtige indsats, viser en undersøgelse fra COWI, der bistår virksomheder i deres arbejdsmiljøindsatser.

“Vores erfaringer viser, at arbejdspladen i gennemsnit får pengene to gange igen, hvis de vælger en fornuftig indsats,” tilføjer Per Tybjerg Aldrich.

Kræver medarbejdernes ejerskab

Men hvordan ved man, om man har valgt den rigtige indsats. Det giver markeds- og projektchef hos Cowi Per Tybjerg Aldrich nogle bud på.

“Nogle arbejdspladser vedtager en stresspolitik og samler derefter medarbejderne til informationsmøder – uden at medarbejderne bliver inddraget. Men en vellykket indsats kræver, at medarbejderne får indflydelse og føler ejerskab til indsatsen,” siger Per Tybjerg Aldrich.

Han råder i det hele taget arbejdspladser til at gøre en aktiv indsats imod stress og andre arbejdsmiljøproblemer. Også selv om det er en stor investering.

“Nogle arbejdspladser erkender, at de har nogle problemer, men synes, at det er for dyrt at gøre noget ved dem. Men faktisk har de ikke råd til at lade være," tilføjer markeds- og projektchefen.

Seks gode råd

COWIs seks gode råd til en succesfuld stressindsats er:

1. Opstil klare mål, formål og målgruppe for indsatsen. Gør målene konkrete og målbare. Eksempelvis andelen af medarbejdere, som i den årlige trivselsundersøgelse svarer, at de er stressede det meste af tiden, skal reduceres med 30 procent fra år () til år ().

2. Lav en detaljeret plan for indsatsen, der gør det tydeligt, hvordan de aktiviteter, der gennemføres, bidrager til målene.

3. Sørg for, at medarbejderne får indflydelse på arbejdsmiljøindsatsen. På den måde får de mere ejerskab til hele processen.

4. Inddrag en (intern eller ekstern) professionel arbejdsmiljørådgiver, hvis I er usikre på, hvad der skal gøres for at nå målene.

5. Lav en plan for evaluering af indsatsen.

6. Lav en plan for forankring og spredning af resultaterne.

Find COWIs fulde vejledning her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev