Annonce

Mand ryger en joint.

Tema: Vold i psykiatrien

Åbenlyst narkosalg på bosteder


Kriminelle og stærke psykisk syge står bag salg af stoffer på bosteder. Hver tredje beboer skønnes at være misbruger. Med narkoen følger ofte våben og kriminalitet.

Annonce

Der foregår et omfattende salg af narko på flere bosteder, viser en undersøgelse, som Fagbladet FOA har lavet. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

En fællesnævner for de fire bosteder, hvor der er begået drab på ansatte, er, at der foregår salg og misbrug af narko. 

Pusherne er kriminelle udefra eller stærke beboere på bostederne, der forsyner de psykisk syge med piller, hash, amfetamin og heroin, og det er ikke uvæsentlige beløb, de handler for. Det viser en gennemgang af samtlige politisager på de fire bosteder fra 2007 til 2016.

Tre måneder før drabet på Lindegården fandt politiet for eksempel fem gram amfetamin, en vægt, salgsposer ‘samt regnskab på i alt 58.700,00 kr’ hos en af beboerne.

Drabsmanden, der myrdede en ansat på Lindegården den 25. marts i år, var netop påvirket af amfetamin. 

Salget af amfetamin på Lindegården fortsatte efter drabet. Således fandt politiet halvanden måned efter drabet ‘10 salgsposer indeholdende samlet 10 gram amfetamin. Ligeledes fundet vægt, rulle med stanniol, salgsposer, kartoffelmel. I klumpen med stanniol var der 78,61 g amfetamin’, står der i et notat fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Læs også: Psykiater: Bosteder er 'yngleanstalt' for retspsykiatriske patienter

De fleste af politiets narkofund er mellem nul og fem gram, men på alle bostederne er der fundet mængder fra 15 gram og op til 163,48 gram, som det største fund. 

Hver tredje er misbruger

Fagbladet FOA har været i kontakt med ansatte og de ansvarlige på alle bosteder, og de fortæller, at misbrugsproblematikken på bostederne er velkendt.

“Den sidste undersøgelse, vi lavede, viste, at godt en tredjedel har et misbrug og resultatet stemmer godt overens med de landsdækkende tal. Det betyder jo, at køb og salg er en del af beboernes hverdag,” siger Jesper Christensen, der er Socialborgmester i Københavns Kommune. 

På de fire bosteder er der også fundet harpuner, knive, strømpistoler og skydevåben. Narkoen er ifølge Erik Søndergård, leder af Forsorgshjemmet Saxenhøj en af årsagerne til, at beboerne bevæbner sig med de våben, som nu også er årsagen til, at fem ansatte er blevet dræbt.

“Vi har eksempler på, at kriminelle udefra udnytter og afpresser beboerne. Med meget stor sikkerhed handler det om inddrivelse af narkogæld. Derfor er der nogle beboere, der bevæbner sig af angst. Det er vigtigt at pointere, at det er folk, der er bange, som anskaffer sig våben, fordi der er et så brutalt og kynisk miljø omkring det at indkræve narkogæld,” siger Erik Søndergård. 

Læs også: Psykisk syge voldtaget på bosteder

Der skal laves en handleplan
Det er FOA’s medlemmer, der arbejder på bostederne. Mange af dem bliver dagligt konfronteret med misbruget - og nogle af dem bliver endda selv ofre for den vold, som følger med narkoen. 

“Vi kan hverken byde de psykisk syge eller de ansatte, at de skal bo eller arbejde på noget, der minder om en underafdeling af pusherstreet på Christiania, hvor hårde kriminelle styrer narko, våbenforsyninger og gældsinddrivelse på voldsom maner,” siger Dennis Kristensen. 

Han mener, at det er urimeligt, at der foregår åbenlyst salg af narko på bostederne, når man i resten af samfundet gør en stor indsats for at bekæmpe den.

“Der er brug for, at politiet og justitsministeren laver en handleplan for, hvordan man beskytter bostederne mod narkokriminalitet,” siger Dennis Kristensen, der er formand i FOA.

Fagbladet FOA har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Socialminister Karen Ellemann (V) i sagen. 

Læs også: Leder af bosted: En finger i numsen er ikke voldtægt


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev