Annonce

Kvinde i stribet trøje undgår slag

Tema: Vold i psykiatrien

Psykisk syge voldtaget på bosteder


Politinotater afslører flere voldtægter af psykisk syge på kommunale bosteder. Især sindslidende kvinder med misbrug er udsatte, fortæller bostedsleder.

Annonce

Psykisk syge bliver udsat af andre beboere på flere kommunale bosteder. Det viser politinotater, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i. Scanpix/Jacob Nielsen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

På Lindegården har personalet siden 2014 anmeldt mindst seks voldtægter af psykisk syge mænd og kvinder begået af andre beboere. På Ringbo er der registreret otte siden 2009, og på forsorgshjemmet Saxenhøj er der registreret to voldtægter siden 2014. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har fået hos politiet. 
 
De mange overgreb ryster Knud Kristensen fra SIND, der er talerør for de sindslidende og deres pårørende.
 
“Voldtægterne er jo grove krænkelser af et menneske, og de sker på bosteder, som kommunen har anbragt dem på. Jeg mener, det her er krænkende i en grad, så det nærmer sig det, som Europarådets Anti Torturkomite kalder umenneskelig behandling,” siger han.
 
SIND-formanden er overbevist om, at de i alt 16 overgreb kun er toppen af isbjerget:
 
“Der er med garanti et stort mørketal her, for der er en del episoder på bostederne, som ganske enkelt ikke anmeldes til politiet,” siger Knud Kristensen.
 
Mistanken om, at der i virkeligheden er tale om langt flere seksuelle overgreb, understøttes af nuværende og tidligere medarbejdere på Lindegården og Ringbo, der ønsker at være anonyme. De fortæller, at enkelte beboere over længere perioder er blevet misbrugt, men alle overgrebene er ikke politianmeldt. 
 
At nogle beboere er blevet udsat for flere voldtægter bekræftes af et notat fra Midt- og Vestsjællands Politi fra Lindegården den 13. oktober 2015, hvor der står: 
 
‘Forurettede er for anden gang tvunget til at modtage analsex af sigtede, ligesom han blev tvunget til at give sigtede oralsex under trusler om, at det ville blive værst for forurettede, hvis forurettede gjorde modstand’.
 

Overgreb er kendte

Sexovergrebene er kendt af Københavns Kommune, der driver Lindegården og Ringbo. 
 
- Kendte du godt til voldtægterne på bostederne?
 
“At der var overgreb og vold på bostederne, kender jeg godt til,” bekræfter socialborgmester Jesper Christensen fra Københavns Kommune.
 
Også på forsorgshjemmet Saxenhøj er det kendt, at der har været overgreb. Udnyttelsen er dog svært at forhindre, forklarer Erik Søndergård, der er leder på stedet.
 
“Det er et svært at beskytte kvinder, især misbrugende kvinder, i forsorgsmiljøerne. Hvis vi ser optræk til uhellige alliancer mellem mænd og kvinder, så kan vi eventuelt finde et andet botilbud til en af dem, men det er umuligt at beskytte dem 100 procent,” siger han.
 
Ud over de 16 voldtægtsanmeldelser fra personalet har beboerne også anmeldt flere voldtægter.  Derudover er der flere eksempler på sexchikane af beboere og kvindelige ansatte på bostederne.
 
Fagbladet FOA ville gerne have talt med socialminister Karen Ellemann (V) om sagen. Trods flere henvendelse har ministeren dog ikke svaret tilbage.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev