Annonce

Sosu-elever rundt om bord

Se hvor mange praktikpladser der bliver fremover


Flere sosu-assistenter bliver resultatet af den trepartsaftale om praktikpladser, der nu er faldet på plads. Til gengæld skal der uddannes færre sosu-hjælpere og pædagogiske assistenter. 

Annonce

Regeringen, KL, Danske Regioner og LO har landet en to-årig aftale om antallet af praktikpladser på uddannelserne til sosu-assistent, sosu-hjælper og pædagogisk assistent. Mike Kollöffel/Arkivfoto

Af Merete Nielsen
Journalist

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Fremover bliver der optaget flere på uddannelsen til social- og sundhedsassistent, mens der bliver lukket færre ind på uddannelsen til social- og sundhedshjælper og pædagogisk assistent.

Det står klart, efter de langvarige forhandlinger mellem regeringen, Kommunernes Landsforening (KL), Danske Regioner og LO er mundet ud i en aftale om, hvor mange pladser der fremover skal være på de tre uddannelser i perioden 2017-2018 – den såkaldte dimensioneringsaftale.

5.000 pladser til sosu-assistenter

Aftalen afspejler, at de kommunale arbejdsgivere efterspørger flere sosu-assistenter, fordi borgere udskrives tidligere fra hospitalerne og derfor har brug for mere pleje i kommunerne. 

I 2017 og 2018 skal der uddannes 5.000 sosu-assistenter om året. Det er en stigning på mere end tusinde om året sammenlignet med den dimensioneringsaftale, der var for perioden 2007-2015. Her lå tallet på 3.965.

Færre pladser til sosu-hjælpere

Til gengæld er behovet for social- og sundhedshjælpere faldende. 

Fremover skal der uddannes 2.200 om året. Derudover kan kommunerne oprette 300 pladser i en frivillig pulje. Og som noget nyt skal det private område uddanne 200 sosu-hjælpere om året.

I den gamle dimensioneringsaftale for 2007-2015 var tallet 8.040 om året.

FOAs formand, Dennis Kristensen, er glad for, at der er landet en aftale, da det efter de oprindelige trepartsforhandlinger var usikkert, om der overhovedet ville komme en aftale om praktikpladser for de tre uddannelser.

"Resultatet er ikke prangende, men okay i forhold til ingen aftale, som jeg var bekymret for. Så ville kommuner og regioner selv suverænt have kunnet bestemme antallet af praktikpladser, uden at vi havde haft nogen indflydelse," siger Dennis Kristensen.
5.000

social- og sundhedsassistenter vil fremover blive uddannet årligt.

Trepartsaftale om praktikpladser på sosu-uddannelserne.

Arbejdsgiverne ønsker færre pædagogiske assistenter

Også for uddannelsen til pædagogisk assistent er der udsigt til færre praktikpladser. Ifølge den nye aftale bliver der 700 pladser om året sammenlignet med 1.591 i den tidligere aftale.

Det skal forstås som en minimumsdimensionering. Det betyder, at den ikke sætter et loft over antallet af pædagogmedhjælpere, som i kraft af deres overenskomst har ret til at tage den pædagogiske assistentuddannelse efter to års ansættelse.

I forbindelse med aftalen om antallet af optagne pædagogiske assistenter har Rambøll Management Consulting lavet en rapport om behovet for pædagogiske assistenter.

Undersøgelsen viser, at 34 procent af de ledere, der har pædagogiske assistenter ansat, mener, at der er et faldende behov for pædagogiske assistenter fremover, mens godt halvdelen mener, at behovet ikke vil ændre sig. 

Dennis K: Store armlægninger forude

Ifølge Dennis Kristensen har netop antallet af pædagogiske assistenter været en akilleshæl i forhandlingerne.

"Vi har været i et stort slagsmål med kommunerne om antallet af pædagogiske assistenter. Deres udspil var, at der skulle være endnu færre end de 700, vi er landet på. Det er også derfor, vi først har fået en aftale nu. Der venter store armlægninger med kommunerne, når vi skal til at forhandle igen om to år," siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev