Social- og sundhedsassistent Dorte Kathrin Pedersen blev lørdag i forrige uge forsøgt kvalt af en beboer på bostedet Visborggaard i Hadsund. Torsdag den 28. juli bliver overfaldsmanden højst sandsynligt udskrevet og vender tilbage til bostedet.
Det fik personalet at vide på et møde med ledelsen tirsdag eftermiddag, fortæller Knud Erik Petersen, der er social- og sundhedsassistent på bostedet og talsperson for personalet.
Flere medarbejdere frygter så meget for deres liv, at de vil gøre brug af bestemmelsen om "liv, ære og velfærd" og standse arbejdet. Andre overvejer at følge trop. Det fortæller formand for FOA Mariagerfjord Kenn Andreasen, der i tirsdag den 26. juli mødtes med 14 medarbejdere efter mødet med ledelsen.
"Hvis overfaldsmanden vender tilbage til bostedet, vil personalet gå hjem. Og hvis han allerede er tilbage, før de møder ind, vil de ikke dukke op," siger Kenn Andreasen til Fagbladet FOA.
Bestemmelsen kan bruges af enkeltpersoner eller grupper, hvis der på jobbet er en konkret fare eller trussel for ens sikkerhed, ære eller velfærd.
Personer kobles på overfaldsmand
På mødet tirsdag fortalte ledelsen ifølge Knud Erik Petersen, at de blandt andet vil forsøge at øge sikkerheden ved at dække ind med mere personale, hvis den tidligere overfaldsmand kommer tilbage til bostedet.
"Ledelsen fortalte, at de vil koble to personer på beboeren i døgnets 24 timer, og så bliver han flyttet til en anden stue, som er mere tilgængelig," siger Knud Erik Petersen til Fagbladet FOA.
Hvem de tilkoblede personer bliver, ved han ikke. Men formand for FOA Mariagerfjord Kenn Andreasen fortæller, at der har været snak om at sætte vikarer fra et vikarbureau ind.
"Men så er det jo bare vikarernes liv, der bliver sat på spil," siger Kenn Andreasen.
Følger Arbejdstilsynets anbefalinger
I sidste uge fik bostedet et strakspåbud fra Arbejdstilsynet, og tirsdag var Arbejdstilsynet på besøg igen. Kontorchef i Specialsektoren Region Nordjylland Martin Bjørn Jensen fortæller, at han ikke kan gå ind i den konkrete sag, men at de tager den alvorligt, og at de generelt altid følger Arbejdstilsynets anbefalinger.
"Vi arbejder for at finde den bedste løsning både over for borgeren og personalet. Ved tilspidsede sager er vi ekstra opmærksomme på, at løsningerne virker. Derfor starter vi altid op med ekstra sikkerhed med ekstra personale - også mere end det er pålagt os," siger Martin Bjørn Jensen.
Hårdt ramt personale
Personalet på bostedet er hårdt ramt efter overfaldet på deres kollega, fortæller Knud Erik Petersen. Flere af dem er også selv blevet truet og overfaldet tidligere, og en stor håndfuld af dem går til psykologhjælp på grund af overfaldsmanden, der nu sandsynligvis vender tilbage.
Derfor håber Knud Erik Petersen ikke, at de skal være i direkte kontakt med ham.
"Vores følelser sidder uden på tøjet. Det er måske bedre, der kommer nogle ude fra i stedet for, at vi skal sidde overfor ham (beboeren red.) og vise, at vi er bange,” siger han.
Han fortæller, at han selv og flere kolleger har bekymrede familier og bekendte, der ikke forstår, hvorfor de går på arbejde, når forholdene er, som de er.
"Personligt vil jeg gerne have forholdene i orden, før jeg lader mig pensionere, fordi jeg har enormt gode kolleger, der gør, at jeg møder op," siger Knud Erik Petersen.