Annonce

Mand i hjemlige omgivelser med lamper og møbler i baggrunden

Fedme-dom: 165 kilo hæmmer dig ikke


Den overvægtige dagplejer, der har overbevist en hel verden om, at han blev fyret på urimeligt grundlag, tabte sin sag i byretten.

Annonce

Dagplejer Karsten Kaltoft blev efter sin egen og FOAs opfattelse fyret på grund af sin vægt. Men den anklage har Kolding Byret afvist. Niels Åge Skovbo

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Byretten i Kolding vendte i dag fingeren nedad overfor den tidligere dagplejer Karsten Kaltoft: Nej, du blev ikke fyret for fedme. Du har ikke et handicap. Opsigelsen af dig var saglig.

FOA har indklaget Billund Kommune for diskrimination, fordi han som bare én ud af 135 dagplejere blev fyret tilbage i 2010. Men med dommen i dag frikendes kommunen.

Karsten Kaltoft vejede omkring 165 kilo, da han blev fyret, og han havde af sin leder fået at vide, at han skulle tabe sig, hvis ikke han ville risikere sin stilling.

Straffet for at passe sit arbejde

Men den side af sagen forholder byretten sig ikke til. Den fastslår alene, at Karsten Kaltoft ikke har været begrænset af sin vægt, at han derfor ikke kan betragtes som handicappet efter EU-lovgivningen, og at han således ikke er blevet diskrimineret.

”Det kommer Karsten til skade, at han faktisk har fungeret i sit job, selv om han har været svært overvægtig,” siger en ærgerlig og skuffet Dennis Kristensen, formand for FOA.

Advokat Jacob Sand, som har ført sagen for Karsten Kaltoft og FOA, er overrasket over byrettens udlægning af den EU-dom om fedme, som tidligere er afsagt i sagen.

”De begrænsninger, som overvægt kan betyde, kan næppe være større end i Karstens tilfælde. Men det bliver et argument, at han har fungeret upåklageligt i 14 år,” siger han.

Vigtigt med debatten om fedme

EU-domstolen afgjorde, at overvægt kan være et handicap og derfor omfattet af forbud mod diskrimination, men byretten konkluderer altså, at Karsten Kaltoft til trods for sin vægt ikke kan anses for handicappet.

”Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår alle dele af dommen endnu, men jeg er skuffet over udfaldet, for jeg havde hele tiden troet på et godt resultat,” siger Karsten Kaltoft til Fagbladet FOA.

Han er igen blevet hovedperson i et enormt medieshow, sådan som det også var tilfældet, da EU-domstolens afgørelser blev offentliggjort. 

Ankesag skal overvejes

Rollen som mediedarling tager han dog forholdsvist roligt og glæder sig bare over, at hans sag har givet anledning til en bred international debat om fedme og diskrimination.

”Så nytter det ikke at pibe over resultatet i Kolding Byret, vi må bare finde ud af, om sagen skal ankes eller ej.”

Dennis Kristensen vil lige have tid til at tygge på byrettens 65-siders dom, inden FOA afgør, om sagen skal føres videre.

”Efter byrettens dom er det svært at se fedme beskyttet som handicap, sådan som EU-dommen fastslog, at det skulle. Men vi vil sammen med Karsten og vores advokater finde ud af, hvad vi nu gør.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev