Sidse Eskelund kan finde på at anrette
et fad rå rødbeder sammen med en
skål rødbedesuppe, så børnene kan se
og føle, hvad rødbeder er for noget.
Viden om mad er nemlig en
af de værdier, institutionen
Troldblomst satser på. Her er
mad og pædagogiske værdier
vævet tæt sammen. Det passer
Sidse Eskelund, der er
kostfaglig ansvarlig, rigtig
godt.
“Jeg har indblik i de pædagogiske
temaer, så jeg kan
skabe en sammenhæng med
maden,” siger Sidse Eskelund.
Læs også: Flere arbejder pædagogisk med maden
Indianergryde
Troldblomst sagde farvel til
madpakker for godt et år
siden, og i dag har Sidses
speltgrød, rødbedesuppe og
ærtemos til frokost afløst
leverpostejsmadder.
“Børnene kalder ærtemosen
for grønt smør, og så spiser
de den. Hvis det er lidt
skørt, så glider det ned. I starten
var pædagogerne
spændte på, om
vi skulle smøre en
masse rugbrød til de
kræsne, men det
skete ikke.”
Samarbejdet mellem
Sidse og pædagogerne er
skudt i gang med spillet Vores
Måltid, der skal sikre, at både
pædagogisk og sundhedsfaglig
viden er i spil, når børnene
spiser.
“Det er smart, at jeg kan
lave en indianergryde, når
stuerne arbejder med indianere.
Det kræver tilvænning
at samarbejde, men nu kører
det,” siger Sidse Eskelund.
Læs også: 'Der dufter ligesom Hulk'
Sunde rammer
Erfaringer fra Troldblomst
viser, at de rette rammer omkring
måltidet betyder lige så
meget for en frokostordnings
succes som indsatsen
i køkkenet. For
eksempel tør børnene
smage på dagens
ærtesuppe, da Sidse
sætter sig med dem
for at spise med og
højtlydt erklærer, at suppe er
skønt.
Læs også: Måltidet er en fælles opgave
Det hjælper, at børnene er
rolige omkring bordet, fordi
alle stuer har indført enten
højtlæsning eller beroligende
musik lige før frokost.
“Det betyder også noget, at
børnene selv hjælper til. De
skærer frugt i serveringskøkkenet,
og når de har fødselsdag
får de lov at komme med
mig i køkkenet som noget
helt særligt,” siger Sidse
Eskelund.
Frokostordninger er in
Et nyt skøn fra landets kommuner
viser, at tre ud af fire
vuggestuebørn har frokostordninger
i deres institution,
mens det gælder for godt
halvdelen af børnehavebørnene.
Resten holder fast i
madpakken.
Kilde: Analyse fra Bureau 2000, februar 2016