Annonce

Kvinde med langt sort hår foran et hus

Bortvist for at deltage i kommunens eget møde


Kommune trækker bortvisning af sosu-assistent tilbage efter forhandling med FOA. Ledelsen har været alt for hurtig på aftrækkeren, mener forbundet.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Dilek Durak har med hjælp fra FOA fået Næstved Kommune til at trække bortvisningen af hende, som hun fandt dybt uretfærdig. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Social- og sundhedsassistent Dilek Durak følte sig dybt uretfærdigt behandlet, da hun i juni måned sidste år blev bortvist efter at have deltaget i et orienteringsmøde om nedskæringer inden for ældreplejen i Næstved Kommune.

Derfor var det lidt af en æressag for hende at få bortvisningen trukket tilbage igen, og det er nu med FOAs hjælp lykkedes. Som led i aftalen har Dilek Durak dog selv måttet opsige sin stilling, men hun har fået 35.000 kroner i fratrædelsesgodtgørelse og løn i opsigelsesperioden, i alt mere end 60.000 kroner. Endvidere erklærer kommunen sig åben for, at hun kan søge og få en ny stilling.

”Jeg er meget glad for, at jeg har vundet sagen. Men jeg vil gerne have, at andre hører om den, for det kan også ske for dem. Vi har haft mange sager, og lige efter mig var der en anden, der blev bortvist,” siger Dilek Durak til Fagbladet FOA.

En medarbejder til to huse

Dilek Durak var ansat ved plejeboligerne på Helgesvej og Munkebocentret i Næstved. Ifølge Dilek opfordrede hendes teamleder-afløser til, at medarbejderne deltog i et stormøde, som distriktschefen havde indkaldt til. Det indebar imidlertid, at en enkelt medarbejder ville være alene om to huse, men det har været normal procedure i forbindelse med møder af forskellig slags, forklarer Dilek Durak, der for en sikkerheds skyld også medbragte ekstratelefon til mødet.

Hun blev dog kaldt tilbage efter bare et kvarters deltagelse i mødet, og en stærkt ophidset teamleder-afløser forlangte, at hun omgående forlod arbejdspladsen. Lederen mente, at Dilek havde fået besked om at blive i plejeboligerne, men ignoreret ordren.

”Det har jeg ikke. Hvis min leder havde sagt, at jeg skulle blive, var jeg selvfølgelig blevet, men det har hun aldrig nogensinde sagt,” siger Dilek Durak.

For hurtige på aftrækkeren

Påstand mod påstand blev fastholdt i det videre forløb, der ender med, at kommunen imødekommer Dilek Duraks og FOAs krav om, at bortvisningen trækkes.

”Vi gjorde opmærksom på, at Dilek altså ikke uovervejet løb et privat ærinde, men til et møde, som ledelsen havde opfordret medarbejderne til at deltage i,” siger Camilla Bolvig Cazal, der er juridisk konsulent i FOA.

Hun peger på, at det jo også siger noget om personaleressourcerne, når ledelsen er nødt at acceptere meget lav bemanding hos borgerne i forskellige situationer.

”Men hvis ledelsen vil gøre op med en sådan fast eller normal praksis, skal den gøre det klart for medarbejderne og samtidig orientere om de konsekvenser, det får, hvis retningslinjerne ikke følges.”

”Det er ikke sket her. De har været alt for hurtige på aftrækkeren,” siger Camilla Bolvig Cazal.

Bortvisning må ikke bruges i flæng

Fagbladet FOA har bedt Næstved Kommune om en kommentar til sagen. Kommunen vil ikke udtale sig om konkrete personsager, oplyser centerchef Poul Erik Sehested Kristensen fra Center for Personale og HR.

Men i forhold til sagens principielle aspekter siger han:

”Vi er opmærksomme på, at bortvisning er en meget indgribende sanktion, som ikke skal bruges i flæng. Derfor indskærper vi, at den kun kan bruges i forbindelse med alvorligt kritiske handlinger. Men bortvisning skal jo ske omgående, og derfor kan der være noget, der bliver overset og som dukker op, når sagen belyses nærmere. I de situationer skal man ikke være for stor til at ændre opfattelse.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev