Annonce

Ældre dame holder knyttede hænder foran ansigt

Tema: De hårde seniorår

FOA-seniorer risikerer fattigdom


Drastisk fald i levestandard er fremtidsudsigten for mange ældre FOA-medlemmer. FOA stiller krav om fleksibel pensionsalder for at imødegå problemerne.

Annonce

Bekymringer over helbred og dårlig økonomi kan komme til at præge de seniorer fra FOAs faggrupper, der er slidt ned efter et langt arbejdsliv. Det spår forfatter og journalist Lars Olsen i debatbogen 'Kampen om seniorårene'. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Ældre kortuddannede med hårdt fysisk arbejde rammes særligt hårdt af de senere års reformer, der betyder kortere dagpengeperiode og senere efterløn og pension. Ændringerne rammer voldsomt, fordi de forstærker hinanden, mener forfatteren og journalisten Lars Olsen.

Han har netop udgivet bogen Kampen om seniorårene, hvor han forudsiger, at et senior-proletariat vil vokse frem i de kommende år.

Efterløn var redningsplanke

Lars Olsen peger blandt andet på, at forholdsvis flere af de over 50-årige har mistet deres dagpenge, og at antallet på kontanthjælp i samme aldersgruppe er eksploderet. Og han mener, at det i fremtiden – med efterlønnen i opløsning og højere pensionsalder – bliver endnu værre.

“Folk, der har været vant til almindelig levestandard, risikerer at skulle hutle sig gennem seniorårene. I skærende kontrast til andre seniorer med gode pensioner, friværdier og råd til rejse jorden rundt,” siger Lars Olsen til Fagbladet FOA.

Store forskelle på seniorer

Professor Per H. Jensen fra Aalborg Universitet forsker i ældre på arbejdsmarkedet, og han ser også tendensen til større forskelle mellem de ældre på arbejdsmarkedet:

“Der sker en polarisering blandt seniorerne. Mange bliver længere i jobbet, og generelt kommer der flere ældre på arbejdsmarkedet. Men nogle bliver slidt ned og spyttet ud.”

Han mener, at der burde være langt større politisk opmærksomhed på de sidste.

”Tidligere tog velfærdsstaten vare på de svageste. Nu trækker vi tæppet væk under dem og pumper i stedet velfærden op for middelklassen.” 

44%

af de ansatte i ældreplejen forventer, at de ikke kan arbejde frem til pensionsalderen. 

FOA-medlemsundersøgelse, april 2015, 2.408 deltog

Nyt udspil fra FOA

FOA vil spænde et sikkerhedsnet ud under dem, som efter mange slidsomme år på arbejdsmarkedet ikke kan holde frem til en stigende pensionsalder. 

Derfor foreslår forbundet i et nyt udspil, at pensionsalderen bliver fleksibel: Ansatte, der er startet med at arbejde i en tidlig alder og har haft et fysisk belastende job, skal kunne gå tidligere på pension. 

“Nogle faggrupper har langt bedre forudsætninger for at arbejde længere end andre. Man kan ikke presse to citroner ens, når der meget saft i den ene og stort set ingen i den anden,” siger FOAs formand, Dennis Kristensen. 

Læs også: På arbejde på krykker

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev